ניתוח קיסרי: כל הדברים שכדאי לדעת

22.04.17 יום ש'
מאת:

ניתוח קיסרי הוא ניתוח הנעשה על מנת להוציא את העובר והשליה דרך חתך הנעשה בבטן וברחם. מכירות את הביטוי ׳יוצא דופן׳? הוא בעצם מתאר תינוק שנולד בניתוח קיסרי ויצא לאוויר העולם מדופן אימו.

 

ניתוח זה יכול להיות מתוכנן (אלקטיבי) כאשר מזהים מראש בעיה המגבילה את היכולת ללדת בלידה רגילה, או כאשר היולדת בוחרת ללדת בניתוח מסיבות שונות; והוא יכול להיות דחוף (חירום) כאשר מתעוררת בעיה בזמן הלידה ויש צורך בהתערבות של ניתוח להשלמת הלידה.


שמו של הניתוח מגיע מהמילה "קאסיוס" בלטינית, שפירושה חתוך/כרות. למרות שרבים סבורים כי שם הניתוח קרוי על שמו של יוליוס קיסר שלכאורה נולד בניתוח זה, זוהי שגיאה. ידוע כי המושג "ניתוח קיסרי" היה בשימוש כ-700 שנה לפני הולדתו של הקיסר. בנוסף, בתקופה ההיא אימהות שילדו בניתוח זה נפטרו בסמוך ללידה, וידוע כי אימו של יוליוס קיסר הייתה עוד בחיים גם כשהיה מפקד הצבא.

 


שיעור הניתוחים הקיסריים בעולם המערבי עלה בהרבה בעשרים השנים האחרונות. בארץ העלייה הייתה מתונה יחסית ונכון להיום שיעור הניתוחים הקיסריים בארץ הוא כ-20% מסך כל הלידות - זאת אומרת שיולדת אחת מתוך חמש תחווה לידה קיסרית (לעומת 33% בארה"ב).

 

ניתוח קיסריצילום: שי דברת

 

ניתוח קיסרי הוא ניתוח לכל דבר, ומתלווים לכך לא מעט סיכונים. מאחר ואין שום הוכחה לכך שניתוח קיסרי עדיף על לידה רגילה, כשאין הנחיה רפואית לביצוע הניתוח, ההנחיה מטעם הפדרצייה העולמית של המיילדים והגניקולוגים היא שלא לאשר ניתוח זה לנשים הבוחרות בו מסיבות אחרות. יחד עם זאת נציין שזכותנו על גופנו (דבר המגובה ע״י חוק החולה אשר נחקק בשנת 1996) וההחלטה על ניתוח קיסרי אלקטיבי כאשר אין הנחייה רפואית לעניין שמורה לנו ורק לנו.


הסיבות לביצוע ניתוח קיסרי מתחלקות לשתיים: סיבות הקשורות ביולדת, וסיבות הקשורות בעובר.

הנה כמה מהסיבות השכיחות:

>> סיבות לביצוע הניתוח הקשורות ליולדת <<

1. ניתוח קיסרי קודם
זוהי אחת הסיבות השכיחות ביותר לניתוח קיסרי. כמחצית מהנשים שילדו בניתוח קיסרי בפעם הראשונה, ילדו שוב בניתוח בפעם הבאה. הסיכויים להצלחתה של לידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי תלויים במספר גורמים- בסיבה לביצוע הניתוח הקודם, האם בעבר היולדת כן ילדה בלידה רגילה, ומהי הערכת המשקל של העובר. אם ילדתן בניתוח קיסרי בפעם הקודמת, מומלץ לפנות לייעוץ לפני הלידה הבאה ולקבל הכוונה בהתאם למצבכם ומצב העובר.


2. חוסר התקדמות בתהליך הלידה
אם במהלך הלידה מתברר שהיא אינה מתקדמת בין אם היא החלה באופן ספונטני או שהיא החלה בעקבות זירוז, היא כנראה תגיע לסיומה בניתוח קיסרי.


3. שליית פתח
כשהשלייה חוסמת בחלקה או במלואה את צוואר הרחם, לעובר לא תהיה דרך להתקדם אל תעלת הלידה, והלידה לא תוכל להתקדם. כאשר מתגלה שליית פתח אצל היולדת במהלך ההריון, ימליצו על ביצוע הניתוח לרוב בסמוך לשבוע 37 על מנת שלא להגיע לשלב של התפתחות צירים ותחילת לידה.


4. היפרדות שלייה
זהו סיבוך בהריון בו השלייה נפרדת מדופן הרחם לפני שהעובר נולד. זהו מצב שנפוץ בעיקר בקרב נשים הסובלות מלחץ דם גבוה, נשים מעשנות, או נשים הסובלות מרעלת הריון. ניתוח במצב כזה הינו ניתוח חירום ולרוב יש צורך בעירוי דם לאם ולעובר כתוצאה מדימום בתוך הרחם.


5. הרפס
במידה והיולדת סובלת מהרפס פעיל בתוך הנרתיק בזמן הלידה זהו מצב המסכן את העובר ומצריך ניתוח קיסרי. אם העובר נדבק בגופו זה יכול לגרום לנזקים שונים כולל פגיעה בעצבים ובעיניים של העובר. נשים שהן נשאיות של הנגיף צריכות להיות במעקב במהלך ההריון לוודא כי המחלה אינה פעילה וכי אין פצעים בתוך הנרתיק. כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי נטילת תרופות מנע בחודשים הקודמים ללידה.


6. אגן צר
עבור נשים שזוהי הלידה הראשונה שלהן לא ניתן לדעת מה מבנה האגן שלהן. בשבועות מתקדמים ניתן להעריך את מבנה האגן, גודל העובר, והיכולת שלו להתקדם לתעלת הלידה, אך זו הערכה בלבד. יתכן והיולדת תתחיל להרגיש צירים ותהיה התחלה של תהליך לידה, אך לא תהיה התקדמות. לרוב הצוות הרפואי ינסה קודם ליילד את העובר באמצעות מכשירים (ואקום ו/או מלחציים) במידה וישנה פתיחה, או שיגיעו למסקנה כי יש צורך בניתוח קיסרי. עבור נשים אשר ילדו פעם אחת בניתוח קיסרי בשל אגן צר, קרוב לוודאי שההמלצה עבורן בלידה הבאה תהיה גם כן ללידה בניתוח קיסרי. חשוב לבצע מעקב לידה ולקראת סוף ההריון לבצע הערכות משקל לעובר ואז לקבל החלטה מדויקת יותר בהתאם להריון הנוכחי.

 

7. רצון היולדת לבחור באפשרות הניתוח
כל יולדת וסיבותיה האישיות.

 

ניתוח קיסריצילום: שי דברת


>> סיבות לביצוע הניתוח הקשורות לעובר <<


1. מצוקה עוברית
כאשר במהלך ניטור העובר עולה החשד כי העובר במצוקה, או שקיים חשד לכך שהמשך לידה בתהליך טבעי (והזמן שלידה כזו עלולה לקחת) עלול לסכן את חיי העובר, והתנאים אינם מאפשרים לידה באמצעות מכשירים, קרוב לוודאי שהצוות הרפואי יבחר לבצע ניתוח קיסרי.


2. כשהעובר אינו במצג ראש
נהוג לילד עובר שאינו במצג ראש בניתוח קיסרי. במקרים מסוימים ניתן לעשות היפוך חיצוני של העובר ובמידה וההיפוך הצליח, תוכל היולדת לנסות וללדת בלידה רגילה.


3. הריון מרובה עוברים
לא כל יולדת בהריון עם תאומים תלד בניתוח קיסרי. במידה ושני העוברים במצג ראש ניתן בהחלט לנסות וללדת בלידה רגילה. כך גם במידה והעובר הראשון במצג ראש והעובר השני במצג עכוז. אך כאשר שני העוברים במצג עכוז הלידה תהיה בניתוח קיסרי.


4. עובר במשקל גבוה
כאשר התינוק שוקל (בהערכת משקל) מעל ל-4.5 קילו ההמלצה תהיה ליילד בניתוח קיסרי, זאת על מנת למנוע מצב הנקרא "כליאת כתפיים" בו הכתפיים של העובר נתקעות בתעלת הלידה לאחר יציאת הראש. במידה והיולדת סובלת מסוכרת או סוכרת הריון ההמלצה ליילד בניתוח קיסרי היא מהערכת משקל של 4 קילו.


5. צניחת חבל הטבור
זהו מצב חירום בו חבל הטבור יוצא החוצה לפני התינוק. הסכנה במצב כזה היא שהעובר ייצור לחץ על חבל הטבור במהלך יציאתו ולחץ זה עלול לפגוע באספקת הדם לתינוק. זהו מצב מסכן חיים עבור העובר.

 

במידה והומלץ לכן לבצע ניתוח קיסרי מתוכנן, ישנם מספרים דברים שתתבקשו לעשות כהכנה לניתוח:


1. צום
עליכן להיות בצום של לפחות 6 שעות לפני הניתוח. גם במצבים בהם הניתוח אינו מתוכנן מראש, ישתדל הצוות הרפואי במידת האפשר, לחכות לפחות 6 שעות לפני תחילת הניתוח.


2. נטילת סותרי חומצה
לפני הניתוח תקבלו תרופה סותרת חומצה אשר אמורה למנוע פגיעה בריאות במידה ובמהלך הניתוח יופעל אצלכן רפלקס ההקאה.


3. עירוי נוזלים
לקראת הניתוח יקחו מכן דגימת דם לביצוע ספירת דם וקביעת סוג הדם שלכן. בנוסף יוחדר לכן עירוי נוזלים.


4. הכנה פיזית
תתבקשו להגיע לחדר הניתוח ללא לק על הציפורניים, ללא תכשיטים, עדשות מגע, משקפיים, וללא בגדים תחתונים (רק כתונת בית החולים).

 


כיצד מתנהל הניתוח? שלב אחרי שלב:

 

- לפני כניסת היולדת לחדר הניתוח אחות חדר הניתוח והמרדים לרוב יציגו עצמם מחוץ לחדר הניתוח, יסבירו באופן כללי על מהלך הניתוח, יסבירו את הסיכונים הכרוכים בניתוח זה, ויחתימו על טופס הסכמה.


- השלב הראשון שנעשה הוא הכנת האפידורל (אופן ההרדמה). תתבקשו לשבת על צד המיטה כאשר הגב חשוף לחלוטין. לאחר חיטוי לאורך עמוד השדרה מוחדרת המחט לעמוד השדרה ומוזרק חומר ההרדמה. ישנן לידות בהן לא ניתן לבצע הרדמה מקומית ואז נעשית הרדמה כללית.


- לאחר מכן, כאשר היולדת שוכבת על מיטת הניתוחים יחלו להכין את אזור הניתוח. מחטאים את אזור החיתוך, מכסים את היולדת , מחדירים קטטר לשלפוחית השתן, ובסיום ההכנות הניתוח מתחיל.


- החתך הראשון הוא חתך בבטן, לרוב חתך רוחב בתחתית הבטן, בקו התחתונים. אם זהו אינו הניתוח הקיסרי הראשון שלכן קרוב לוודאי שהחיתוך יהיה על הצלקת הקודמת. לאחר מכן החתך השני נעשה ברחם, גם הוא בד"כ יהיה חתך רוחב באזור התחתון של הרחם. כעת ניתן לחלץ החוצה את העובר. הוצאת העובר נעשית תוך כדי הפעלת לחץ על חלקו העליון של הרחם, ואתן בהחלט עשויות להרגיש לחץ חזק בחזה וקושי רגעי בנשימה.


- לאחר הוצאת העובר מוציאים את השלייה ומוודאים שלא נותרו שאריות כלשהן בתוך הרחם. כשהרחם נקי ניתן לסגור את שני החתכים, החתך ברחם בעזרת תפרים נמסים, והחתך בבטן בעזרת סיכות או תפרים.


- הניתוח כולו אורך בין חצי שעה לשעה.


- לאחר הניתוח תועברו לחדר התאוששות שם תשהו כשעתיים תוך מעקב אחר המדדים שלכן. לאחר ההתאוששות תועברו למחלקת יולדות להמשך החלמה.


- הוצאת הקטטר תהיה בין 6-12 שעות לאחר הניתוח ואז תוכלו לקום מהמיטה. חשוב מאוד לקום מוקדם ככל האפשר ולהמשיך ולהיות בתנועה. כמו כן חשוב להקפיד על שטיפות מרובות של אזור הניתוח.


- על מנת להקל על הכאבים (ויהיו כאבים, בכל זאת - מדובר בניתוח...) תוכלו לקבל משככי כאבים: אקמול ואופטלגין בטיפות.

 

ההמלצה שלנו, אל תהיו גיבורות! קחו משככים בהתאם למינונים המומלצים. שיכוך הכאב יסייע לכן לחזור לתנועה, והתנועה תסייע לכן להחלים בצורה טובה יותר ומהירה יותר.

 

Save

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין