יש בחדר לידה מיילדת, למה בעצם צריך גם דולה?

01.02.18 יום ה'
מאת:

ככל שמועד הלידה מתקרב יותר ויותר חלקנו מתחילות לתהות האם כדאי לנו לקחת דולה או לא. הרשת מלאה במידע, ובהמון המלצות של אינספור יולדות שלכל אחת חוויה אישית ושונה. שלל ההמלצות יכולות לעיתים לבלבל יותר מאשר לעזור, בעיקר אם זוהי לידה ראשונה.

 

אז על מה בעצם מדובר ולמה אנחנו לפתע מתעניינות לגביהן, חוקרות, שואלות ומצרפות נשים זרות לנו לחלוטין לאירוע הכל כך פרטי ואישי הזה, לידת ילדינו? איך יכול להיות שפעמים רבות נעדיף שאישה שעד לא מזמן לא ידענו את שמה תלווה אותנו ברגעים הכי אינטימיים שלנו ולא חברה, אחות או אמא? ולמה בכלל צריך אותה אם בחדר לידה יש לשירותנו מיילדת מנוסה?

 

 

הכניסה של הדולות לחדרי הלידה היא כבר דבר טבעי ומוכר כיום. אם פעם היו מורמות גבות לגבי נחיצותן בחדר הלידה ואפילו הערמת קשיים מצד בית החולים, היום מדובר במציאות טבעית ומקובלת.

אבל מה באמת ההבדל בין דולה לבין מיילדת? אם כבר ילדתן עם דולה, סביר להניח שאתן יודעות לענות על השאלה הזו, אבל אם טרם עשיתן זאת, בדיוק בשביל זה אנחנו כאן.

 

קודם כל חשוב להזכיר את העובדה הראשונה: מיילדת היא קודם כל אחות מוסמכת, בוגרת 3 שנים מלאות בבית ספר לאחיות. לרוב היא תעבור מספר שנים כאחות מוסמכת ותעבור קורס מיילדות מקצועי נוסף לפני שתתחיל ליילד בעצמה. כחלק מהפרקטיקום שלה, אגב, היא תצטרך ליילד 100 לידות עצמאיות ורק אז תוכל לקבל את רישיון המיילדת, אותו יעניק לה משרד הבריאות.

 

דולה היא בעצם תומכת לידה. היא עוברת הכשרה הנעה בין 120-200 שעות ולרוב ארגז הכלים שלה יכלול שיטות הוליסטיות נוספות כגון רפלקסולוגיה, שיאצו, הומאופתיה, דמיון מודרך ועוד, המותאמים ספציפית לנשים הרות ובמהלך הלידה. אם נצטרך לשים את האצבע על ההבדל המרכזי ביניהן אזי שהיולדת היא זו שתתרכז בתינוק ובהגעתו הבטוחה לאוויר העולם, והדולה היא כאן *עבורכן*.

 

 

המצב המצוי כיום בחדרי הלידה הוא שמיילדת אחת מלווה כמה יולדות בו זמנית (לרוב 2-4 תלוי בתפוסת חדרי הלידה). היא נכנסת ויוצאת מהחדר בהתאם להתקדמות הלידה ותישאר ליילד את התינוק כשהפתיחה תגיע למלואה והראש כבר מבצבץ. הדולה, לעומת זאת, תישאר לצידך לכל אורך הלידה. היא שלך והיא פה, והיא לא הולכת לשום מקום עד שהתינוק ייוולד.

 

בעולם מושלם הייתה מתלווה אלינו לחדר הלידה מיילדת אחת ויחידה אשר כל עיסוקה היה לדאוג לנו ולתהליך הלידה. במציאות הקיימת בישראל, לצערנו הרב, הזמן הפרטי היחידי המובטח לנו עם המיילדת הוא אך ורק בשלב הסופי של הלידה. בכל שאר הזמן המיילדת תגיע לחדר מדי פעם בפעם, תבדוק מה שלומנו ואיך מתקדמת הלידה אבל בשאר הזמן זה רק אנחנו והמלווים אותם בחרנו.

 

כמו כן, בבתי החולים הציבוריים בארץ לא ניתן לבחור מיילדת ואפילו לא להזמין בתשלום מיילדת פרטית השייכת לבית החולים ותלווה אותנו. שירות זה היה קיים עד לפני כחמש שנים ובוטל על ידי משרד הבריאות וכיום ניתן להזמינו בבתי חולים פרטיים בלבד (בתשלום נוסף) וגם שם לא תמיד ניתן לבחור את המיילדת הספציפית בה אנחנו מעוניינות.

 

כאן חשוב לנו רגע לעצור עם הערת שוליים חשובה ולהגיד שכיולדות יש לנו את הזכות המלאה לבקש להחליף מיילדת, במידה ומשהו בהתנהלות איתה איננו מרגיש לנו נכון ותקין.

 

לעומת זאת, הקשר בין הדולה לבין היולדת יתחיל זמן מה לפני הלידה וכבר במהלך ההיריון תוכלו להיפגש עם הדולה הנבחרת מספר פעמים כדי להכיר, לתאם ציפיות ורצונות מהלידה הצפויה ולהפיג יחד חששות ופחדים אם ישנם כאלו.
ישנן דולות המשלבות במהלך המפגשים האלה טיפולים מעולם הרפואה המשלימה כגון שיאצו, עיסויים שונים, ארומתרפיה ועוד ועוד בהתאם לארגז הכלים האישי של כל דולה.

 

בחדר הלידה, המיילדת מוסמכת לבצע הליכים רפואיים כגון החדרת אינפוזיה, בדיקה וגינלית וביצוע חתכים ואילו הדולה איננה רשאית לבצע אף פרוצדורה רפואית ולעולם לא תגיע לאזור ממנו מגיח הפלא לעולם. היא תהיה לצידכן ותתמוך בכן פיזית, נפשית ואינפורמטיבית, תעסה את הגב בתנוחות תומכות, תעניק תמיכה מנטלית בתהליך ותסייע במשימה המורכבת שאתן נמצאות בעיצומה.

 

 

במידה והרופאים או המיילדת יסבירו לכן כל מיני דברים לגבי תהליך הלידה או יבקשו את הסכמתכן לביצוע פעולות שונות או שאולי הלידה לא מתקדמת בדיוק לפי התוכנית המקורית שרקמתן בטרם הגעת לחדר הלידה, הדולה תוכל להיות לעזר רב ולהסביר את הכל, להרגיע ולתווך בינך ובין הרופאים שלא תמיד פנויים וזמינים עבור כל יולדת ויולדת.

 

רגע אחרי שהתינוק נולד וההתרגשות בשיאה, המיילדת תתפנה להעניק את הטיפול הראשוני לרך הנולד. לדולה אין נגיעה בתינוק, חוץ מתמונה משותפת מרגשת כמובן והסנפה ריחנית של תינוק קטן שאין כמו הריח שלו בכל העולם הזה. בזמן הזה ועד שעתיים לאחר הלידה היא תמשיך להיות איתכן בחדר. אלו הן שעתיים קריטיות וחשובות עבורכן ועבור התינוק מהרבה בחינות, לא משנה מה היה מהלך הלידה ואם התינוק נמצא עליכן באפס הפרדה או הובהל לטיפול רפואי מחוץ לחדר הלידה (טפו טפו טפו!).

 

על פי עבודות מחקר חשובות הנערכו בעשורים האחרונים, נראה באופן מובהק כי סיוע של דולה בתהליך הלידה מפחית את אחוז ההתערבויות הרפואיות בזמן הלידה ואת השימוש באפידורל כמו גם את שיעור המצוקות העובריות ואת חתכי החיץ.

נראה שגם אחוז הלידות המסתיימות בניתוח קיסרי יורד כשיש דולה מעורבת ושיולדות רבות הנעזרות בדולה מניקות אחרי הלידה בצורה רציפה, עם ביטחון רב יותר ותחושת מסוגלות. בקרב אותן יולדות נרשמים גם פחות מקרים של דיכאון אחרי לידה והיולדות מוצאות את עצמן רגועות יותר ובטוחות יותר בעצמן.

 

ישנן דולות שיש להן גם הכשרה נוספת של פוסט פארטום, כלומר הן ימשיכו בליווי גם בימים הראשונים אחרי הלידה, בעוד שמהמיילדת תיפרדו ביציאה מחדר הלידה. לחלק מהדולות יש ידע גם בייעוץ הנקה, מה שיכול להוות הצלה בימים המאתגרים אחרי הלידה, והניסיון והכלים שלהן יאפשרו לך לעבור את התקופה הראשונה בתחושת בטחון ותמיכה.

 

אנחנו ממליצות בחום להתייעץ מראש בנוגע ללקיחת דולה ובעיקר עם בן הזוג מאחר וככל הנראה תשהו כולכם יחד בחדר הלידה. אם וכאשר תבחרו לקחת דולה, אנחנו ממליצות לערב את בן הזוג עד כמה שניתן בתהליך החיפוש כדי שבסופו של דבר בזמן אמת תקבלו את מירב הסיוע והתמיכה מכל מי שיקיפו אתכן.

 

 

 

 

 

 

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין