הן קטנטנות וכהות, מככבות בחלומות הבלהות של כל הורה, ובזכות מאיר שלו זכו לשם החביב נחמה - אבל אין בהן באמת שום דבר מנחם. הכינים. שמן הולך לפניהן. מסתבר, אגב, שהן מבלות על כדור הארץ בדיוק אותה כמות זמן כמו בני האדם, ומוצצות את דמנו משחר האנושות. האם האדם הקדמון השתמש במסרק צפוף טבול בחומץ? נשאיר זאת לחוקרים. מה שבטוח הוא שלכולנו זכור אותו מסרק סמיך מילדות, ואת המרדף הבלתי נגמר אחר ביצי הכינים (ועם ראש מלא בשיער מתולתל, הדבר הפך לאתגר, ממש ברמת המסלול בנינג'ה ישראל).
זיהיתן כינים אצל הילדים? יצרנו עבורכן מדריך שיעזור לכן להיפטר מהן באופן היעיל ביותר. עד העונג הבא.
אבל קודם כל, דעו את האויב:
גודלן של כינים הוא כמה מילימטרים ספורים, הן חיות בממוצע כשבוע אחד עד ארבעה ומטילות עשרות עד מאות ביצי כינים קטנות ולבנבנות במהלך חייהן הקצרים. הכינים ניזונות מהדם שלנו (כמה קסום), והסיבה לכך שהנוכחות שלהן מגרדת היא שהן לפעמים מחדירות קצת רוק באזור המציצה (אוקיי, נפסיק להגעיל אתכן עכשיו).
לצערנו, מסתבר שבקרב בנות הכינים נפוצות יותר. כן, דווקא כאן יש העדפה מתקנת. אם הילדים שלכן נדבקו, לפחות דעו שאתן לא לבד. כ-75 אחוז מהילדים סובלים מהבעיה לפחות פעם אחת, וזה קורה בעיקר בתקופת הגן או בבית הספר היסודי, בין גיל 4 ל-13. הסיבה לתופעה הנפוצה היא כמובן ההידבקות המהירה בכינמת דרך מגבות, כובעים, הצמדות ראשים, סיכות ומברשות לשיער. לכן, כאשר בן משפחה אחד חוטף - במהרה כמעט כולם חוטפים. וכאשר הן מטיילות על ראשו של ילד בגן, הן יעברו במהרה לחבריו.
יש דרך למנוע הדבקה?
ישנם מוצרים שנועדו למניעה, כמו למשל הדרין פרוטקט, ספריי סרקל או רידלייס דיפנס, אך אנחנו לא יכולות לומר בוודאות מוחלטת שהם יעילים, למרות שיש הורים שנשבעים בהם. גם שימוש בשמן רוזמרין נחשב לשיטה למניעת הדבקה, אך אנו לא יכולות לערוב ליעילותה (שימו לב שאסור לעשות שימוש בשמן לנשים הרות, לבעלי לחץ דם גבוה או לחולי אפילפסיה).
מה לעשות אם קיבלתן את הודעה שישנן כינים לילדים בגן? חוץ מלשלוח לכן חיבוקים מנחמים, נמליץ להתחיל לסרק במסרק צפוף אחת לכמה ימים כדי לבדוק הדבקה, ואם לילדים יש שיער ארוך, להקפיד לאסוף אותו.
איך מזהים שיש לילדים כינים?
גירוד בראש הוא כמובן הסימן העיקרי, והוא מתחיל רק תקופה אחרי ההדבקה, כך שאז הילד/ה כבר עמוק בכינמת. מה שאפשר לעשות כדי לוודא שאכן מדובר בכינים, הוא לפרוש מגבת על כתפי הילד/ה ולסרק במסרק כינים. כמובן שכדי שהתהליך לא יכאב חשוב לסרק קודם את השיער היטב. ואם מדובר בתלתלים רצוי לחפוף ולהשתמש בכמויות של מרכך כדי להקל על הסירוק. אם אתן מזהות כינים או ביצי כינים על המסרק - זהו הזמן להתחיל לטפל.
טיפול בכינים
הגענו ללב העניין. קודם כל, אחת הדרכים הקלאסיות והמומלצות לטיפול (עדיין!) היא כמובן באמצעות המסרק הסמיך, המהווה לא רק כלי לאיבחון אלא גם דרך להיפטר מהמטרד. כדאי לסרק את השיער באמצעותו בצורה יסודית מהקרקפת עד הקצוות. התדירות יכולה להיות גם יומיומית אם הבעיה היא קשה. סוג מסרק כינים ששמו חוזר רבות בקרב הורים הוא אסי 2000.
מלבד הסירוק הישן והטוב, ישנם מיני תכשירים לטיפול בכינים. שימו לב שמומלץ שלא להשתמש בחומרים המכילים חומרי הדברה כימיים, היכולים לגרום לתופעות לוואי.
סוגי תכשירים מתקדמים שהורים שבים וממליצים עליהם הם הדרין שמכיל Dimeticone – המבוסס על סיליקון, ו-Resultz תכשיר שמבוסס על שמן סינתטי הנקרא Isopropyl Myrisate. תכשיר נוסף המבוסס על שני החומרים העיקריים של שני התכשירים שהזכרנו הוא RidLice, המבוסס על שילוב Isopropyl Myrisate ו-Dimeticone. תכשירים נוספים שנחשבים יעילים הקיימים בשוק הם הספריי של מורז ותכשיר הנקרא כינקילר.
שימו לב, שכאשר אתן רוכשות תכשיר מסוים, חשוב לוודא שהוא מתאים לגיל הילדים. בנוסף, כדאי לבדוק אם מדובר בתכשיר בעל ריח, ואם הוא משאיר את השיער שמנוני לאחר השימוש. דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שפעמים רבות הגירוד ממשיך אחרי הטיפול, למרות שהכינים נעלמו. כך שאם הילדים עדיין מתגרדים אחרי שעשיתם הכל, אל תתייאשו. יכול להיות שהגירוד נובע מהתכשיר או מהעקיצות הקטנות שנותרו על הראש לאחר שהכינים חוסלו.
ועוד גוד ניוז: ישנם גם מקומות שיטפלו בהם בבעיה עבורכן! כמו למשל ויש אנד ווש בתל אביב, מספרה מיוחדת שנועדה לטיפול בכינים. ויש עוד מקומות כאלה ברחבי הארץ, שנקראים לרוב "מרכז לטיפול בכינים" או סלון לטיפול בכינים", שווה לעשות חיפוש באזור מגוריכן.
שימו לב שאם הילדים נדבקו בכינים כדאי לעשות טיפול לכל בני המשפחה כדי לוודא שנפטרתן מהנגע. למרות שבשונה מתולעים, כינים אינן יכולות לחיות מחוץ לראש, עדיין לשקט הנפשי (שהוא פרייסלס) אפשר גם לכבס ולהרתיח את כלי המיטה והמגבות. בנוסף, כדאי לבקש בגן להודיע להורים ש״הכינה נחמה באה לבקר״. שזה שם קוד לכדאי מאוד לבדוק או לעשות טיפול לילדים, אחרת זה לעולם לא יגמר.
מהם המיתוסים הלא נכונים לגבי כינים?
קודם כל, כינים לא יודעות לקפוץ! רק אם הצמדתן את ראשכן לראש שבו חיות הכינים, הן יכולות לעבור בבטחה… בנוסף, אי אפשר להידבק בכינים בבריכה או בארגז חול. לכינים גם לא אכפת אם השיער שלכן צבוע, הן יבואו גם לשיער סגול. כמובן שחומץ או אפילו נפט שנחשבו בעבר שיטות לטיפול יחד עם המסרק אינן יעילות (ובמקרה של הנפט - מזיקות).
ולסיום, אם גיליתן כינים על ראש של הילדים, נחזק אתכן שרוב ההורים עוברים את מה שאתן עוברות ושורדים כדי לספר. אין ספק שמדובר באחת החוויות הלא ממש כיפיות בחיי הורים, אבל הכל עובר בסופו של דבר, בעיקר עם הטיפול המתאים.
+++
יש לכן עוד שאלות על כינים? אתן הכי מוזמנות לשפוך את הלב בקבוצה הסודית שלנו:)