ברגע אחד קסום, כואב ומשנה חיים אנחנו הופכות לאמהות. אנחנו עוברות הריון, מעבירות שעות עם צירים בחדר לידה ונכנסות בין רגע לעולם האמהות. עולם שלם שפותח בפנינו הכרות חדשה עם מצבים שמעולם לא נתקלנו בהם.
אנחנו רוצות להכיר לכן חמישה דברים חשובים שכדאי להכיר כבר בשלבי ההריון המתקדמים ממש לפני הלידה, ידע זה כוח וכשאנחנו יודעות יותר קל לנו להתכונן לבאות.
הטרימסטר הרביעי בעולם האמהות: אחרי ההריון והלידה התינוקות שלנו עדיין מרגישים עוברים
עד לפני רגע הבטן שלנו סיפקה כל צורך של העובר. היא הגנה, עטפה וסיפקה חום ואהבה. לפעמים יש ציפייה שברגע שתינוק נולד הוא יבין שהוא בעולם שבחוץ ויתנהג בצורה שמתאימה בדיוק לדרך החיים שלנו. בזמן הריון וגם ברגעי ההכנה לרגע הלידה אנחנו מקבלות הרבה עצות, כאמהות טריות הטיפ שאנחנו שומעות הכי הרבה "אתן מרגילות, זה הרגלים, שלא יתרגלו". אנחנו מזכירות לעצמנו, בחודשים הראשונים מחוץ לבטן, התינוקות שלנו עדיין עוברים, שרק שיצאו לאוויר העולם.
כל מה שהם מכירים זה את לו"ז פנימי שהיה בבטן.
רעבים? יש אוכל. עייפים? נרדמים. אמא נרדמה? זמן מעולה לבעוט וללחוץ על שלפוחית השתן.
אנחנו המקום המוגן, הבטוח והיחיד שהם מכירים וממש מקרוב ומבפנים. במשך כל כך הרבה חודשים הגוף שלנו עטף והגן עליהם, הם שמעו את הקול שלנו ואת הלב שלנו פועם ממש מבפנים.
בחודשים הראשונים מה שמרגיש מוכר ובטוח זה בעיקר מה שצריך. לשמוע מקרוב את הלב הפועם, להתכרבל כמו בבטן, להריח ולנשום אותנו מקרוב. מזכירות לעצמנו כל הזמן, הם עדיין עוברים.
אמא טובה דיה, אמהות מציאותית ואמיתית
בזמן ההריון, לפני הלידה והכניסה לעולם האמהות, אנחנו מדמיינות איך נהיה כאמהות. אנחנו מבטיחות לעצמנו שנהיה סבלניות, מכילות, שנעשה בדיוק את הדבר הנכון בזמן הנכון, שנהיה גם חברות וגם אמהות. מושלמות תמיד בכל שעה ובכל רגע.
בימים הראשונים שאחרי הלידה אנחנו מרגישות שהפנטזיה לא מציאותית, לפעמים זה מתוך עייפות שמכריעה, רעב, הורמונים, טיפול אינטנסיבי בתינוק ועוד. המציאות שאנחנו מגלות לא מושלמת כמו שדמיינו וכמו שהרבה פעמים אנחנו רואות ברחבי הרשתות החברתיות.
חשוב לנו שתדעו שבאופן אינטואיטיבי אנחנו מבצעות תיווך אימהי, אנחנו המסננת הראשונית של העולם לילדינו כבר בגילאים ממש צעירים. אנחנו מסננות גירויים מקבלות החלטות שמתאימות לערכים המשפחתיים שלנו ובדרך מציאותית ולא מושלמת אנחנו מספקות את המקום הבטוח לגדול בו ולהתפתח. דונלד וינקוט, הגה את המונח אם טובה דיה, ואנחנו מצטרפות אליו ומודות לו על השינוי המחשבתי הכל כך חשוב הזה.
החלטנו להוסיף את הביטוי הזה לכתבה בשביל להזכיר לכן, אתן עושות עבודה מעולה בדיוק כמו שאתן עושות. זה בסדר לחשוש, להתלבט, לשאול, לבקש ולקבל עזרה, זה הכי בסדר לא להיות מושלמת כל הזמן.
לבד: רק שנינו, אמא ותינוק
הרגע הזה מגיע בהפתעה לכולנו. מגיע היום שבו אנחנו נשארות לבד עם התינוק ומתחילות את "חופשת הלידה" שאולי יותר נכון לקרוא לה החלמת לידה. זה יכול לקרות אחרי שבוע או חודש, אנחנו פתאום מבינות שזה רק אנחנו, אמא טרייה ובייבי. ברגעים האלו אנחנו חוות דברים מרגשים, מתסכלים, משונים וביום אחד יכולות לפגוש מנעד רגשות שלם. כשמגיע הערב אנחנו לא תמיד מצליחות לחלוק את היום שלנו עם החצי השני בזוגיות. אנחנו רוצות לרוץ לשירותים בשקט, לשתות ולאכול, להתקלח ואולי אפילו להתפנק עם חפיפת שיער. ובכלל, איך אפשר להסביר ולהעביר את כל התחושות והדברים שעברנו בשיחה כשאנחנו כל כך עייפות?
ההמלצה הכי חמה שלנו, היא למצוא אימהות שנמצאות בשלבים דומים. זה יכול להיות מעגל אמהות בחוגי תינוקות, פעילויות מאורגנות של עיריות שונות ברחבי הארץ, למצוא חברות אמהות חדשות בקבוצות הורות ולהיפגש. למצוא חברה שנמצאת בשלב דומה יכול להפוך את כל החוויה לנעימה ומספקת את הצורך שלנו בחברה ושיתוף הרגעים היפים והפחות יפים עם מישהי שעוברת בדיוק את אותו הדבר.
שינויים הם הדבר הקבוע
השנה הראשונה בעולם יכולה להיות מאוד מאתגרת. בשנה אחת התינוקות שלנו לומדים כל כך הרבה וזה מאתגר אותם ואותנו. הם לומדים להכיר את העולם החדש שאליו הגיעו, לומדים להרים את הראש, לזחול, להתיישב, לעמוד לאכול, לצחוק ועוד כל כך הרבה דברים. חשוב לנו שתדעו שכל שינוי שגורם כרגע לקושי החל מהרדמות, שינה ועד לאוכל ישתפר ולאחריו יהיה שדרוג מדהים בהתפתחות. קצת אחרי שהשינוי יתקבל ויתקבע, יגיע שינוי חדש שגם הוא יוביל לשדרוג בהתפתחות.
ויחד עם כל השינויים אנחנו ממליצות למצוא וליצור נקודות עוגן. טיול בכל בוקר ואחה"צ עם העגלה או במנשא באוויר הפתוח, זמן להתכרבלות על מזרון בזמן תרגול שכיבה על הבטן וחיזוק חגורת הכתפיים, זמן לסיפור קסום גם בגיל קטנטן שבו יהיה עניין בקול שלנו ובאיורים, כאן אפשר למצוא את ההמלצות שלנו לספרי תינוקות.
השינויים האלו מתקשרים ומובילים אותנו לאחד הדברים שהכי כדאי לדעת ולהכיר.
קפיצות גדילה
עד שאנחנו לא עוברות את זה אנחנו לא בדיוק יודעות מה מצפה לנו ואנחנו כאן כדי להכין אתכן כמה שיותר מראש. פתאום ביום אחד יש שינוי עוצמתי, בדיוק כשחשבנו שאנחנו על הגל והבנו מתי יש דרישה לאוכל, אנחנו יודעות לזהות סימני עייפות וערנות משהו קורה ומשבש את הכל. קפיצות גדילה נמשכות זמן קצר, ממש מספר ימים. בימים האלו יש עלייה בצורך של התינוק בקרבה, מגע וצריכת מזון. הקפיצות האלו מובילות לגדילה פיזית ולקפיצה התפתחותית.
יש תקופות שלרוב בהן מתרחשות קפיצות גדילה ויחד עם זאת הן יכולות להתרחש בכל גיל ושלב של ההתפתחות. הגילאים שבהם בד"כ יש קפיצות:
בלילה השני לחיים
7-10 ימים
3 שבועות
6 שבועות
3 חודשים
6 חודשים
כשאתן מזהות שאתן נכנסות לימים של קפיצת גדילה אנחנו ממליצות לעדכן את המעגל התומך שלכן כדי שיוכלו להתארגן ולעזור לכן לעבור את הימים האלו.
כדאי לדאוג לאוכל מזין, קל להכנה והגשה, כזה שרק צריך להוציא מהמקרר או מהארון ולאכול.
בקבוק מים צמוד.
זוג ידיים שיוכלו להקל עליכן גם אם זה למקלחת קצרה ומהירה להתרעננות.
וכמובן להתמכר לסדרה חדשה שתעזור לכן להעביר את אינסוף שעות ההנקה / ההאכלה מבקבוק והשינה של הבייבי על הידיים שלכן קרוב ללב ועטוף במגע.
אנחנו מזמינות אתכן לקבוצת האימהות שלנו אמהות בסטייל – הקבוצה הסודית, שם תוכלו למצוא אימהות טובות דיין מלאות בטיפים-המלצות וגם כמקום נעים לפרוק ולחלוק.