אחת מקלישאות ההורות גורסת שמעתה ואילך נמצא את עצמנו מכוסות בנזלת. לא שלנו כמובן, אלא של הקטנטנים. אי אפשר להימלט מכך, ילדים = נזלת וככל שהם קטנים יותר כך האתגר גדול. כשמדובר בתינוקות זו כבר בעיה של ממש.
תינוקות לרוב נושמים דרך האף, בניגוד אלינו המבוגרים ולכן גם נזלת קלילה יכולה לגרום להם לקושי אמיתי בנשימה. אף מנוזל יכול להשפיע על היכולת לינוק או לשתות מבקבוק וכך לגרום חלילה להתייבשות מסוכנת ועוד לא התחלנו לדבר על הקושי לישון… נוסיף על כך שלתינוקות רכים עדיין אין מערכת חיסון מפותחת וכך כל צינון קל יכול להוביל לדלקות אוזניים, ברונכיטיס ומחלות נוספות. בקיצור, נזלת קלילה יכולה להיות צרה צרורה!
אז מה עושים? לאחר תחקיר מעמיק אספנו את רשימת הדברים המומלצים ואת אלו שממש לא:
אז מה כדאי לעשות?
להתייעץ עם רופא/ת
הדבר הכי חשוב הוא להיות עם האצבע על הדופק ובכל מקרה של סימן חריג, שינוי בהתנהגות, קושי לאכול, חום גבוה או בכי ממושך כדאי להתייעץ עם רופא/ת הילדים. עוד בנושא והמלצות חשובות של רופא ילדים תוכלו לקרוא כאן >
טיפות מי מלח
החל מגיל מס׳ שבועות ועד גיל שנתיים, מומלץ להשתמש בטיפות אף המכילות מי מלח בלבד. מי המלח מפחיתים את הגודש, מייבשים את הנזלת ומסייעים לאף להישאר פתוח. כשאתן רוכשות טיפות אף הדגישו בפני הרוקח את גיל הילד וודאו שאין ברשימת המרכיבים דבר מלבד מי מלח.
שאיבת נזלת
ישנם רופאי ילדים רבים הממליצים על שימוש במשאבות נזלת וישנם רופאים אחרים שיזהירו מפני פגיעה אפשרית ברירית האף של התינוק. כך או כך אנחנו ממליצות לשמור את המשאבה בגדר נשק יום הדין כי מדובר בפעולה שאיננה נעימה כל כך לתינוק. אם אתן מחליטות להשתמש בה - היו עדינות. ישנן כאלה המופעלות ידנית וישנן המופעלות באמצעות הפה של ההורה. נשמע דוחה, אנחנו יודעות... אבל מקל משמעותית כשהמצב קשה.
בצל חתוך לרבעים מונח בצלוחית ליד מיטת התינוק
תרופת סבתא ידועה, אשר הורים רבים נשבעים בה. מכיוון שמדובר בפעולה פשוטה ללא כל סכנה, אפשר תמיד לנסות בגדר לא יועיל, לא יזיק.
שינה במיטה עם שיפוע
כדי להקל על הנשימה בזמן שכיבה במיטה, יש להגביה צד אחד של המזרון (הצד בו נמצא הראש של התינוק) וכך לייצר זווית שתקל על התינוק. חשוב מאוד! את ההגבהה ליצור *מתחת למזרון* ולא מעליו. אפשר להשתמש בקלסר משרדי גדול, שמיכה, או כל אלתור אחר.
מגבונים ייעודיים לניגוב האף
עור התינוק כל כך עדין ורך כך שממש כדאי להשקיע במגבונים ייעודיים, רכים ונעימים ואיתם לנגב את כל הנזלת הזאת. זה בהחלט יעזור למנוע אדמומיות, יובש וסדקים באף ובסביבה.
ומה *לא* כדאי לעשות (למרות שאלף אימהות בפייסבוק אמרו שזה בסדר):
אינהלציה ללא הוראת רופא
אחד הטיפים שמסתובבים להם גורס שטיפול באינהלציה עם מי מלח יכול להקל משמעותית על נזלת אצל תינוקות. זה נכון, אבל שימוש לא נכון באינהלציה עלול לגרום יותר נזק מתועלת ולכן אנחנו מפצירות בכן - התייעצו עם רופא/ת הילדים לפני.
מכשיר אדים חמים או קרים
אותו מכשיר שהיה בילט אין בכל חדר ילדים כשאנחנו היינו קטנות הפך כיום למוקצה. בשנת 2013 האיגוד הישראלי לרפואת ילדים קרא להפסיק לחלוטין את השימוש בכל מכשירי האדים, החמים והקרים כאחד, בשל סכנה להידבק בחיידק הליגיונלה עם השימוש במכשירים אלה.
להשתמש בתכשיר רפואי או טבעי מבלי לבדוק את הגיל המינימלי המותר לשימוש.
פשוט אל. תבדקו כל המלצה, של כל גורם וודאו שניתן להשתמש בתכשיר בהתאם לגילו של התינוק.
לבריאות!