סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בנשים בישראל ובכל שנה מאובחנות אלפי נשים חדשות כחולות בסרטן השד, הסטטיסטיקה מדברת כבר לצערנו על אחת מתוך שמונה נשים.
שמנו לב שיש דיסאינפורמציה ובלבול רב בנוגע לבדיקה השנתית המומלצת כגילוי ואבחון מוקדם בכל הקשור לתקופה סביב ההיריון והלידה ולכן אנחנו רוצות לעשות סדר בדברים ולהבהיר באופן חד משמעי את העניין: נשים רבות וגם אנשי צוות רפואי למרבה הצער (מוקדניות בקופות החולים, פקידות קבלה, אחיות ואפילו רופאים שאינם מתמחים בכירורגיית שד) חושבים שבזמן הריון או הנקה אי אפשר להיבדק אך מדובר בטעות.
הדרך היעילה ביותר להילחם ולנצח את סרטן השד כיום היא הגילוי המוקדם מכיוון שככל שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, כך עולים הסיכויים להגיע לריפוי מלא ולכן חשוב מאוד להקפיד על ההנחיות ולגשת להיבדק אצל כירורג/ית או כירורג/ית שד המבצע/ת בדיקה ידנית של רקמות השדיים פעם בשנה, בכל שנה ובכל גיל ללא תלות בהריון, לידה או הנקה. זו בדיקה המגיעה לנו, הנשים פעם בשנה על ידי קופות החולים.
אנחנו חוזרות על כך שוב: אין כל מניעה לבצע בדיקה שגרתית מסוג זה במהלך ההיריון או ההנקה ואם נמסר לכן מידע כזה על ידי גורם רפואי הרי שמדובר בטעות מצערת. הבדיקות השגרתיות הללו הן ששומרות עלינו והן אלו שיגנו עלינו ויעזרו לנו גם במקרה שבו יתגלה דבר מה. הרי אם לא ניבדק כלל הגילוי יכול להיות מאוחר מדי ומסוכן ביותר מאחר והסרטן עלול להיות בשלב התפשטות מתקדם.
בנוסף להמלצה השנתית, מומלץ לגשת לבדיקה אצל כירורג או כירורג שד ממש בתחילת ההיריון, לפני שהשינויים בגוף מתחילים. כמובן שגם במהלך ההיריון תוכלי לגשת ולהיבדק ואנחנו ממליצות גם להקפיד ולבצע בדיקה עצמית בבית פעם בחודש כך שבמידה ותחושי בשינוי כלשהו תוכלו לגשת מיד לרופא המשפחה, לדווח ולהמשיך בבדיקות מקיפות וחשובות.
הסטטיסטיקות מראות כי שכיחות סרטן השד אצל נשים בהריון גבוהה יותר מאשר אצל נשים שאינן בהריון ולכן חשוב מאוד שלא לדחות את הבדיקה לתקופה שאחרי סיום ההיריון או סיום תקופת ההנקה.
חשוב שתזכרו כי מרבית הגושים המאובחנים במהלך ההיריון מתגלים בסופו של דבר כלא ממאירים אך עם זאת, השינויים ההורמונאליים בגופנו במהלך ההיריון וההנקה יכולים בכל זאת להשפיע על היווצרות גידולים ולכן חשוב ללכת ולהיבדק ולא להזניח את הדבר החשוב ביותר - את עצמנו.
לסיכום:
1. אין מניעה להיבדק בתקופת ההיריון וההנקה
2. הקפידו על ביצוע בדיקות שגרתיות אצל הרופא פעם בשנה
3. הקפידו על בדיקה עצמית בבית פעם בחודש
4. אם יש שינוי כלשהו או חשש שעולה בכן - עדכנו בדחיפות את רופא/ת המשפחה או הנשים שלכן
5. גילוי מוקדם מציל חיים
6. שתפו את כל החברות שלכן, כדי שידעו את המידע החשוב הזה
7. קראתן את הכתבה? זה לא מספיק. קחו את הטלפון והזמינו *עכשיו* תור לבדיקה שד שנתית שגרתית
8. רוצות לדבר איתנו על זה? אנחנו מחכות לכן בקבוצה הסודית שלנו >
למחשבון שבוע הריון הקליקו כאן >>