בחילות בהריון, או כפי שנהוג לקרוא להן "בחילות בוקר" (Morning Sickness), הן תופעה די שכיחה. בין 70 ל-85 אחוז מהנשים בהריון סובלות מהתופעה כאשר ההשפעה על כל אחת ואחת היא כמובן שונה.
עבור חלקנו הבחילות הן קלות ונסבלות ואינן משפיעות במידה ניכרת על התפקוד היומי, וישנן את מי שעבורן הבחילות מופיעות בתדירות גבוהה וגורמות לחוסר נוחות ומפריעות לתפקוד. לרוב הבחילות יהיו מלוות גם בהקאות כמיטב הקלישאות בסרטים ההוליוודים, אך לא תמיד.
אצל רובנו הבחילות הן תופעה של השליש הראשון בלבד. הן בדרך כלל מתחילות להופיע בין השבוע ה-4 לשבוע ה-9 והן נעלמות סביב השבועות 12-16. ישנן כמובן מי שממשיכות לסבול מתופעת הבחילות גם במהלך השליש השני ויתכן שגם במהלך השליש השלישי. חשוב לציין שלרוב הבחילות מתחילות להופיע עד השבוע ה-10 ולכן אם הופיעו אצלך בחילות אחרי שבוע זה, או שהן מתחילות להופיע שוב בשלב מאוחר יותר לאחר שהיתה תקופת רגיעה, חשוב לפנות לרופא המטפל כי ייתכן שבחילות אלו מופיעות מסיבות אחרות המצריכות בדיקות נוספות.
אין באמת גורם ברור או מוחלט שבגללו אנו סובלות מהבחילות אבל ישנן מספר סיבות אפשריות:
1. שלייה מוגדלת או הריון שבו יש יותר מעובר אחד, כלומר יותר משלייה אחת.
2. רמת ההורמונים שעולה בזמן ההריון.
3. בעיות בבלוטת התריס.
4. צרבות וריפלוקס.
5. מצבים של לחץ/סטרס או דכאון.
6. צינון, שפעת, או דלקות למיניהן.
7. מיגרנות וכאבי ראש.
8. סוכרת או סוכרת הריון.
9. לחץ דם גבוה.
10. נשים שזה אינו ההריון הראשון שלהן עשויות לסבול יותר מהריון להריון, בעיקר אם הן סבלו מבחילות בהריון הקודם.
אבל אל דאגה. בחילות ההריון הן לא אקסיומה מוגמרת, ובהחלט ישנן דרכים רבות להקלה ולעיתים אף למיגור התופעה:
- יותר מהכל חשוב להקפיד על מנוחה רבה. ללא קשר לבחילות, בהריון אנחנו מגדלות יצור חדש בתוך הגוף שלך וזו משימה ענקית שדורשת המון מאיתנו ומהגוף שלנו ולשם כך אנחנו צריכות לשמר ולחזק את הכוחות שלנו.
- אם אתן סובלות בצורה כלשהי מבחינה נפשית; מתסכול, דכאון או לחץ, אל תשמרו את התחושות הללו לעצמכן. תשתפו, תדברו ותעזרו בסובבים אתכן על מנת לשפר את ההרגשה ולהתעודד. בילוי קצר עם חברות יכול להתגלות כמועיל מאוד, כמו חמצן לנשימה!
- כדאי מאוד להימנע משתיית משקאות אלכוהוליים, מקפאין ומסיגריות (כן, גם עישון פסיבי).
- מאכלים חריפים, מטוגנים, ומתובלים יכולים לעורר את הבחילה ולתרום לתחושה כללית רעה. מעט מלח יספיק לבינתיים...
- כדאי לבדוק האם הימנעות ממזונות חומציים כמו פירות הדר ועגבניות וכן הימנעות ממוצרי חלב גורמים להקלה.
- כדאי גם להפחית למינימום סוכרים פשוטים כגון ממתקים למיניהם, מיצים ממותקים, דבש וריבה.
אז אחרי כל מה שאת לא יכולה לעשות, יש כמובן גם הרבה דברים שכדאי ורצוי לעשות:
1. הקפדה על תזונה נכונה עשויה להקל ואף למנוע את הופעת הבחילות:
- ארוחות קטנות. במקום שלוש ארוחות עיקריות ביום הקפידי לאכול כמויות קטנות בתדירות גבוהה, כל 1-2 שעות.
- שתייה מרובה. חשוב מאוד, בכלל ובעיקר בהריון, להקפיד על צריכת נוזלים מספקת, לפחות 8 כוסות מים ביום. מומלץ להפריד בין שתייה לאכילה ולשתות כוס מים 20-30 דקות לפני או אחרי האוכל.
- כדאי להתמיד ולאכול פחמימה מורכבת בבוקר. לרוב הבחילות מופיעות קודם כל בבוקר, לאחר הצום של הלילה והצטברות של חומציות בקיבה. אכילה של משהו קטן יחסית כמו טוסט, קרקר, או עוגייה יבשה עוזר לספוח את החומציות בקיבה. אתן יכולות לשים לכן ליד המיטה חבילה סגורה של קרקרים ולאכול אותם עוד לפני שאתן יוצאות מהמיטה. להריוניות רבות זה מאוד עוזר.
- שורש ג'ינג'ר טבעי הינו מעודד תהליכי עיכול ובכך מסייע בהפחתת הבחילות. אין צורך בכמות גדולה שלו ולמעשה גם לא מומלץ לצרוך יותר מדי ממנו. חתיכה קטנה שלמה או מגורדת) בכוס מים חמים תעשה את העבודה .
- מומלץ לאכול מאכלים קרירים כמו קרטיב לימון. אימהות רבות מעידות על כך שזה אחד הדברים שהכי עזרו להם. גם למצוץ קרח עשוי לעזור, אם כי קחו בחשבון שאכילת קרח עלולה לפגוע באמייל השיניים.
- חשוב להוסיף לתפריט היומי דגנים מלאים, מאכלים מחיטה מלאה, ותפוחי אדמה. אלה יסייעו לך בהעלאת רמת האנרגיה בגוף וספיגה של חומצות העיכול.
- לעיסה של מסטיק או מציצת סוכרייה עשויים לסייע רגעית בעת תחושה של בחילה.
2. עד כמה שזה קל לכתוב וקשה לבצע, זה בדיוק הזמן להקפיד על פעילות גופנית סדירה שיכולה לסייע בהפחתה וצמצום תופעות הבחילות.
3. דיקור סיני, המאופתיה, רפלקסולוגיה ונטורופתיה יכולים לסייע ואף למגר לחלוטין את תופעת הבחילות (ועוד כמה תופעות הריון נוספות...). אנחנו יכולות להעיד מנסיוננו האישי שסדרת טיפולי דיקור סיני עזרה לנו משמעותית בהתמודדות עם הבחילות וחזרה לתפקוד סדיר.
4. במקרים קשים, כשכל האמור לעיל לא עוזר, ייתכן ואין מנוס מטיפול תרופתי. תוכלו לפנות לרופא המטפל וייתכן והוא ימליץ ליטול תרופות להקלה. ישנן תרופות מדף כמו פרמין שהיא תרופה שנבדקה מחקרית ומסייעת להרבה נשים במהלך ההריון, וישנן תרופות מרשם חזקות יותר המותאמות במרשם רופא בלבד.
+++
ולסיום יש לנו גם זריקת עידוד גדולה לכל מי מכן שסובלות מבחילות והקאות. מחקרים רבים מראים כי לבחילות בהריון יש השפעה מגינה על המהלך התקין של ההריון והסיכוי של אישה שסובלת מבחילות במהלך ההריון ללדת תינוק בריא הוא גבוה יותר. תזכרי את הנתון הזה בפעם הבאה שתרכני מעל האסלה, אותנו לפחות הוא מעט מעט עודד.