אף פעם לא מוקדם מדי או מאוחר מדי לשנות הרגלים תזונתיים ולהפוך את האוכל שיש בבית שלנו לבריא ומזין הרבה יותר. בתור ילדות שנות השמונים גדלנו על ערימות ממתקים, מעדני חלב, מיץ פטל, צבעי מאכל ואוכל תעשייתי קפוא ועוד מכל ה׳טוב׳ הזה.
המודעות לאוכל בריא שאפה אז לאפס וכך נכנסו לעולם ההורות עם כמות נכבדת של הרגלים תזונתיים בעייתים שהוטמעו בנו היטב. כיום, כשאנחנו אלו שאחראיות לבריאותם ותזונתם של הילדים שלנו (והאמת שזה מתחיל עוד כשהם בבטן) כדאי לבדוק את אותם הרגלים ולראות איך אפשר להיפטר מהם בקלילות. מדובר בכמה שינויים קטנים שאפשר לאמץ ממש בקלות ואין מדובר בוויתור כולל וקיצוני אלא בהקניית הרגלים (טעימים!) לחיים טובים עבור כל בני הבית:
1. כל דבר שהוא לא מים בבקבוק; ורק מים. למעט תמ״ל או חלב שאוב, אם הפעוט עדיין צורך, אותו עדיף להגיש בבקבוק נפרד ושונה (ראו את כל ההנחיות והטיפים לשתיית מים אצל תינוקות כאן). חשוב לזכור שטעם הוא דבר נרכש, ושתיית מים היא אחד ההרגלים החשובים שנרצה להעניק לילדים שלנו. אז גם אם בהתחלה הוא מסרב למים, תעשו לעצמכן טובה ואל תתפתו לשים לו שתייה ממותקת בבקבוק - לא מיץ (גם לא טבעי) וגם לא תה ממותק. הוא יהיה צמא והוא ישתה בסוף.
2. מעדני חלב; הם אולי נתפסים כמזון לפעוטות, בגלל המרקם הרך שלהם ולא פעם בגלל הדמויות המצוירות על האריזה, אך יש לזכור שרובם הגדול פשוט מלאים בסוכר, ולא פעם גם בצבעי מאכל מיותרים ושאר רכיבים. במקום מעדנים תעשייתים ומוכנים בהם לא ניתן לשלו ברשימת המרכיבים אפשר לקחת יוגורט טבעי רגיל (לבן,חמצמץ וללא כל תוספות) ולגרד לתוכו מנות פרי. כך תוכלו להגיש מנה בריאה הרבה יותר, שאתן יודעות בדיוק מה שיש בתוכה וגם הסוכר בה הוא סוכר מהפרי בלבד.
3. קורנפלקס, דגני בוקר; גם כאן, בל נשכח שמדובר בחטיף. אפשר לבחור כאלה הנחשבים בריאים יותר, אבל חשוב להציץ ברשימת הרכיבים ולחפש סוכר, חומרים משמרים ועוד שאר חברים שלא נרצה להעניק לילדים. ניתן כמובן להגיש לילדים דגני בוקר אבל חשוב להבין שמדובר בחטיף ולהתנהג אליו ככזה, ולא כאל ארוחה.
4. חטיפי ׳בריאות׳ או ׳אנרגיה׳; אצל החטיפים התמימים לכאורה כל יום הוא פורים, כי הם בעצם ממתקים בתחפושת. מעבר זריז על רשימת הרכיבים ותבינו לבד מה יש בדבר הזה: המון דברים, בריאות קצת פחות. אפשר לוותר עליהם בכיף ואפשר להכין גם בבית - יש שלל מתכונים מעולים ברשת שיעניקו לכם חטיפים בריאים באמת ובעלי ערך תזונתי אמיתי.
5. ארון ממתקים;
או מגירת ממתקים או מדף, או כל מקום אחסון בבית שמאד קשה שלא להתפתות אליו. אולי במקום להרגיל את הקטנים שבבית יש סטוק של ממתקים, אפשר פשוט ללכת למכולת לקנות בכל פעם שמתחשק משהו מתוק, זה מה שאנחנו עושות. צריכת הממתקים בהחלט תהיה מבוקרת הרבה יותר מאשר מצבור מתקתק של ממתקים שרק ממתינים להם (ובואו נודו באמת, גם לנו). עצם היציאה מהבית וההליכה למכולת מעניקה לנו טיול קטן בחוץ, מפעילה את הגוף ומאפשרת לנו להפוך את אכילת הממתק/ארטיק/גלידה לבילוי של ממש ולא לנשנוש סתמי שאוכלים כבדרך אגב מול אחד המסכים.
6. ממרחים מתוקים;
אפשר בהחלט להכין בבית ממרחים מתוקים וטעימים ולהיפרד מהממרחים הקנויים שמכילים לא פעם כמויות גדולות של שמן תעשייתי ונחות, סוכר ומלח. אפשר לערבב טחינה עם סילאן, לטחון שקדים עם קצת מייפל וקקאו או להכין ממרח אגוזי לוז טבעי, שיהוו פתרון בריא - ולא פעם גם טעים הרבה יותר. כאן תוכלו למצוא רשימה ענקית של ממרחים בריאים ומגוונים, חלקם מתוקים- כולם טעימים ויגוונו כל ארוחה בבית.
+++
למידע נוסף ומעורר השראה אנחנו ממליצות בחום להאזין לפרק 42 בפודקאסט שלנו: איך לשמור על הילדים בריאים בו אירחנו את פרופ׳ דני נמט, מומחה ברפואת ילדים. להאזנה לחצו כאן >