הראשון לספטמבר 2020, כל מילה מיותרת. מאחורינו קורונה וסגר, לפנינו הסתגלות למסגרת עם המון שאלות פתוחות. ימים אחרונים של ילדים בבית ואני, במיוחד עכשיו, רציתי ליצור לנו אי קטן של שפיות וחגיגה. נזכרתי בריטואל הקיץ שלנו והבנתי שהשנה הוא נחוץ לנו מתמיד.
אמנם היינו ביחד לא מעט לאחרונה, אבל בנסיבות שהן לא בדיוק חגיגיות. חשבתי שלקראת ספטמבר והתחלות חדשות, כולנו נרוויח מבוסט של חיבור ורגשות חיוביים.
רציתי לעשות מסוף הקיץ ביג דיל. לסמן את המעבר הזה באמצעות זמן משפחה מבחירה, של חגיגת הטוב - ויש שפע ממנו. הפסיכולוגיה החיובית והחיים עצמם מלמדים אותנו שכדאי להפוך כל רגע לחגיגה, וזה בדיוק מה שעשיתי. הנה דוגמא לריטואל שאנחנו עושים בכל תחילת קיץ, אפשר כמובן לאמץ אותו גם לסופו.
תכננתי ארוחת בוקר חגיגית בהפתעה ושיווקתי אותה כמסיבת פתיחת (או סוף) הקיץ. אפיתי עוגה מגניבה, ארגנתי שולחן חגיגי ומושקע וקראתי לכולם להגיע. כמה אושר והתלהבות! אפשר לדבר קצת על האירועים הצפויים, בהתאם לגיל. להעלות חוויות וזכרונות. לדבר על רגעים שמחים במיוחד, ורגעים פחות נעימים שהיו. ההתכנסות הזאת תעזור לילד לעבור עיבוד, להבין שאנחנו נכנסים לתקופת מעבר למציאות חדשה.
המטרה היא ליצור שיחה. לפתוח את הדברים ולראות איך הם מרגישים, ולהקשיב להם. אבל באמת להקשיב.
ריטואל פתיחת / סוף קיץ - איזה כיף לילדים של דניאל
צילום: דניאל מנו
כמובן שאפשר להרחיב את השיחה ולדבר על מה הלאה, בהתאם לגיל. למשל: להכין רשימה של דברים שכל אחד היה רוצה ללמוד או לעשות השנה, בבית הספר או בבית. לילדים צעירים אפשר לעשות מודלינג - לספר על עצמנו ומה אנחנו היינו רוצים. או לתת להם רעיונות ביחס אליהם.
כדאי לזכור שהמטרה היא חיבור ולכן נשמור על הקשבה, חיבור ואמפתיה לכל מה שעולה מהם.
למי שמתאים, אפשר לרענן נהלים וחוקים שחשובים אצלכם כמו מסכים או ממתקים, והמלצה חמה – כשעושים את זה, שווה לתת המון מקום לילדים. אם אפשר שהם ינסחו את הכלל באמצעות שאלות והכוונה מכן, זה בכלל מעולה. הם לומדים הרבה יותר על גבולות כשהם מעורבים ומנסחים אותם ביחד איתנו. כשיש הבנה ומוטיבציה פנימית אמיתית סביב ערכים, הרבה יותר קל לגזור מהם פעולות ספציפיות באופן שעונה לכולם על הצרכים.
צילום: דניאל מנו
את ריטואל פתיחת / סגירת הקיץ שלנו התחלנו לפני כמה שנים, והוא מתווסף לשורת ריטואלים אחרים שיש לנו בבית, קטנים וגדולים. טקסים קבועים הם אמצעי מעולה לחיזוק מערכת היחסים בבית, להגברת תחושת השייכות והביטחון. אין צורך ללכת רחוק בשביל זה: קידוש בשישי, טקסי בוקר או ערב, סביב חגים, עונות השנה, טקסי מעבר או התבגרות. ככל שנצליח לייצר יותר מהם, מה טוב.
התרומה לקשר עם הילד
השיח על מערכות יחסים נמצא כבר בכל מקום ויש לזה סיבה מעולה: מערכות יחסים הן מנבא האושר מספר אחת. מערכות יחסים אינטימיות ותומכות הן בעלות אפקט אדיר על מגוון היבטים בחיינו, החל מרווחה נפשית ועד בריאות פיזית. כשגיליתי את תיאורית ההיקשרות המבוססת על מחקרי רגש במדעי המוח, הבנתי איך זה יכול לקרות עם הילדים אצלנו בבית.
היקשרות היא מערכת יחסים שמאופיינת בחום, אהבה וקרבה. היא המפתח במערכת היחסים שלנו עם אנשים בכלל, ועם ילדים בפרט. היא מעניקה לילד חוסן נפשי ומקום בטוח שממנו אפשר לצאת, להתמודד עם אתגרי העולם הגדול ולהגיע לצמיחה מירבית. עם ילדים הרבה יותר קל לבנות היקשרות חזקה כי בשנים הראשונות הם כל כך מוכוונים אלינו, גם מבחינת זמן וגם מבחינת קשיבות ופתיחות לקבל מאתנו את המסרים הללו.
זה לא קל אבל זה כן פשוט ובעיקר, משתלם כל כך! כשהצרכים הרגשיים שלהם מלאים יש פחות חיכוכים, כמות הטנטרומים יורדת פלאים. שיתוף הפעולה בבית ממריא פשוט כי הם רוצים להיות טובים למעננו, זה עונה להם על צורך ועושה להם טוב. ככה אנחנו בונים קשר חזק וארוך-שנים שימשיך איתם הלאה כשהם יהיו מבוגרים.
אחת הדרכים שבהן אני אוהבת לחזק היקשרות בבית היא יצירת רגעים משפחתיים שכאלו של יציאה מהשגרה, רגעים בהם אנחנו יוצרים חוויות וזכרונות שילוו אותם שנים קדימה. אפשר ורצוי ליזום רגעים כאלה פשוטים בתוך הבית.
פעילות גלידה קלילה
הנה רעיון לזמן איכות שימלא קצת את מצברי ההיקשרות: ביטחון, שייכות, משמעות, נראות. זה יעזור לילדים להתחיל את השנה החדשה במנוחה רגשית ובפניות גבוהה.
חשוב לי להבהיר - אם יצירה היא פחות כוס התה שלכן - אז אל.
תמצאו את המקום שעושה טוב גם לכן, אחרת כולם סובלים. היקשרות היא משהו שקורה ברגעים הקטנים במהלך היום, בדברים שאנחנו במילא עושות. אפשר להחליט על סופ"ש או על יום של חגיגה, על טיול משותף או קמפינג בבית. ואפשר פשוט להתמקד ברגעים שיש לנו במהלך היום ולהפוך אותם למשמעותיים והיקשרותיים. כל המטרה פה היא להיות ביחד בחיבור וקרבה.
צילום: דניאל מנו
צילום: דניאל מנו
כשהילדים שלנו יהיו בעודף של היקשרות, יהיה להם מאגר לשאוב ממנו ברגעי הצורך עם הכניסה למסגרת. ככל שנעמיק בהיקשרות, כך יהיו לילדים שלנו יותר כלים לאחוז בנו, גם כשאנחנו לא פיזית ביחד.
צילום: דניאל מנו
הנה מה שצריך:
1. דפים עם סימון של גביע גלידה – אפשר להדפיס ואפשר פשוט לצייר (אני ציירתי אותו גבוה מדי ולא השארתי מספיק מקום לגלידה אבל הם התגברו)
2. עיגולי צמר גפן, פיפטות, צלוחיות עם מים וטיפת צבע מאכל
3. שלל ספרינקלז וקישוטי עוגה מכל מיני סוגים
4. וואשי טייפ, טושים, מדבקות, פונפונים וכו - לקישוט הגביע
אני אוהבת פשוט להניח ולראות מה קורה, לתת ליצירתיות ולדמיון להתפתח בלי הוראות או הכוונה. מגניב לראות לאיזה כיוון כל אחד לוקח את זה.
צילום: דניאל מנו
שתהיה פתיחת שנת לימודים נעימה וקלה לכולנו!
> לרעיונות נוספים: דניאל מנו - מותקיטה
מנחת הורים ומערכות יחסים בגישת 'השפה'.
> אינסטגרם
> פייסבוק