לפני כמה חודשים, אשתי התבוננה על שקית של לחם מחיטה מלאה שקנתה בסופר, כזה שהיינו נוהגים לאכול בבית. התבוננה בריכוז וקראה את רשימת המרכיבים שלו בקול. כשסיימה, שאלה בפשטות - מדוע בלחם צריכים להיות כל כך הרבה מרכיבים? האמת שזו שאלה מצויינת. כדי לענות עליה פצחתי בתחקיר קטן משלי. התשובה הייתה ברורה - ממש אין צורך.
ברוב הבתים בישראל, לחם משמש חלק בלתי נפרד מהתפריט וכך גם אצלנו בבית. במקום להוציאו מהתפריט ולחפש תחליפים, החלטתי לעשות שינוי ולאפות לבד את הלחם שאנחנו אוכלים.
ולמה בחרתי בקמח כוסמין? הכוסמין הוא דגן קדום עשיר בחלבונים, מינרלים, וויטמינים ומופחת גלוטן. מעבר לתכונותיו הבריאות, התכונה הטובה ביותר שלו היא שהוא מאוד טעים! בצק הכוסמין אינו תופח כמו בצק חיטה וזהו יתרון נוסף לטעמי מכיוון שהפרוסות יוצאות קטנות יותר ומתאימות לאחיזה בידיים של הקטנטנים.
אפיה היא עולם ומלואו ואם תשאלו את המומחים תקבלו אסכולות רבות והמלצות לשימוש במחמצת, לישות ידניות וחוזרות של בצק ופידור של כל המטבח בקמח. זה לא שאני נגד, לא שאין בזה מן ההגיון, אבל הדרישה שלי היא ללחם שכל אחד יכול להכין בקלות ומהירות שיא, תוך כדי הכנת ארוחת הערב, יחד עם הילדים ומבלי ללכלך יותר מידי כלים ולבלגן את המטבח.
אז ניסיתי מיני מתכונים, עשיתי קצת שינויים והתאמות ומצאתי את הלחם המושלם, כזה שבעקבותיו הפסקנו לקנות לחם לחלוטין. פעמיים בשבוע יוצא מהתנור הביתי שלנו לחם כוסמין שכל בני הבית אוהבים לאכול והמצפון שלנו נקי מלחם תעשייתי.
מה צריך בבית כדי שיהיה קל ונוח להכניס את אפיית הלחם לשגרת היום יום?
משקל דיגיטלי
הסוד לאפייה מושלמת ומהירה טמון במשקל דיגיטלי. בעלות חד פעמית של כמה עשרות שקלים ואין פישולים בלחם. קמחים ממטחנות שונות מגיעים בצפיפות שונה והמדידה על-פי כוסות פשוט לא מדויקת. מדידה באמצעות משקל מבטיחה תוצאות מושלמות וזהות בכל פעם.
שמרים יבשים
שומרים בקופסה אטומה במקפיא. הם יכולים להישמר גם שנה שלמה בלי בעיה. אפשר כמובן לעבוד עם שמרים טריים אולם הם מחזיקים שבוע במקרר, דורשים עוד התעסקות ועוד כלים - לא בשבילנו. מחמצת? - כן, וודאי! אבל הלוואי והיה לי זמן לגדל מחמצות בבית.
קמח כוסמין מלא, רצוי אורגני
את הקמח מומלץ לרכוש דרך הזמנה ישירה מאחת המטחנות בארץ בכמות גדולה ולאפסן במקום סגור בבית, עדיף במקרר. כך ניתן לחסוך הרבה מאוד כסף - קמח כוסמין בחנויות יכול לעלות 22-27 ש"ח לקילו ובקנייה מרוכזת בין 8-14 ש"ח. ההבדל עצום, בעיקר אם צריכת הלחם בבית היא יומיומית. אנחנו רוכשים בעיקר ממטחנת ׳מנחת הארץ׳ הנמצאת בחדרה. מתארגנים יחד כמה שכנים או שותפים לעניין הקמח מאותה עיר ושכונה וקונים במשותף. כך גם מכירים חברים חדשים על הדרך.
סילאן טבעי ללא תוספת סוכר
בלי תוספות, 100% תמרים.
זהו, זה כל מה שצריך ויחד עם ממש מעט מלח ומים יהיה לנו לחם נפלא!
לעבודה - הכמויות לאפיית כיכר לחם כוסמין אחת:
מניחים את קערת המיקסר על המשקל הדיגיטלי ומאפסים אותו עם הקערה עליו כדי שהוא יתעלם ממשקל הקערה עצמה.
עכשיו ממלאים את הקערה בקמח כוסמין - 650 גרם.
מוסיפים 5 גרם של שמרים יבשים (בערך חצי כפית שטוחה- אבל יש לנו משקל, אז להשתמש בו!).
מערבבים במיקסר עם וו לישה.
תוך כדי לישה מוסיפים מים קרים-קרים מהמקרר - 480 גרם. (מים, כמובן שאפשר למדוד בכוסות: 480 גרם=480 מ"ל=2 כוסות).
כפית אחת של סילאן.
ובסוף את המלח, 15 גרם.
את הכל לשים במיקסר באמצעות וו הלישה עד שהבצק מוכן (עניין של כמה דקות).
הבצק מוכן כאשר הוא במרקם אלסטי ולא משאיר עקבות על וו הלישה, זאת אומרת יורד "חלק" ואפשר לשחק איתו בידיים כמו הבצק הצבעוני של הילדים.
בשלב הזה לימדתי את בת הכמעט שלוש שלי, לילוש, שצריך לתת נשיקה לבצק כדי שהלחם יהיה טעים ואני בודק עד איזה גיל היא תאמין לי... בנתיים זה עובד לי מצויין!
עכשיו מכסים את הקערה במגבת לחצי שעה בערך. לילוש יודעת שהבצק הולך לישון עכשיו, לפני שנאפה בתנור ומתעקשת לכסות אותו בעצמה עם המגבת.
בנתיים, אנחנו מתיישבים לאכול ארוחת ערב ואחרי חצי שעה מעבירים את הבצק לתבנית מלבנית מרופדת בנייר אפייה ובוחרים את אחת מהאופציות הבאות:
מכסים עם מגבת ומחכים שעה כדי שהבצק יתפח עוד קצת בתבנית ואז מכניסים לתנור (לא לשכוח להדליק אותו לפני, כדי שיגיע ל-210 מעלות).
>>>> או <<<<
מכסים ומכניסים למקרר. הקירור מאט את תהליך ההתפחה וכך הוא לא יתפח יתר על המידה ויקרוס. התפחה של לילה במקרר שווה להתפחה של שעה מחוץ למקרר.
השכם בבוקר הכניסו לתנור ותראו איך תוך חצי שעה כולם יוצאים מהמיטות, גם אלה שקשה להם בבוקר. תנחשו באיזו אופציה מבין השתיים אני בוחר?
ככה הבצק נראה לפני הכניסה לתנור.
הוראות אפיה בתנור:
מחממים היטב ל- 210 מעלות. להכניס פנימה ל- 5-7 דקות ואח"כ להוריד ל- 190 מעלות למשך 45 דקות. הזמנים כמובן משתנים בהתאם לתנור והתבנית אבל אחרי לחם אחד או שניים כבר יודעים את הזמנים והטמפרטורות בדיוק.
על הלחם הטעים שיצא בסוף תוכלו למרוח את כל אחד מהממרחים האלה. מעדן!
ככה הלחם יוצא מהתנור
ובקיצור -
חומרים:
650 גרם קמח כוסמין
5 גרם שמרים יבשים
480 גרם מים קרים (שתי כוסות מדידה)
כפית סילאן
15 גרם מלח
הכנה:
1. מערבבים את הקמח והשמרים במיקסר עם וו לישה.
2. תוך כדי ערבוב מוסיפים את המים הקרים לאט לאט.
3. תוך כדי לישה מוסיפים את הסילאן.
4. ובסוף מוסיפים את המלח.
5. ממשיכים ללוש את הבצק במיקסר למשך 6 דקות.
6. מכסים את הבצק במגבת להתפחה ראשונה של חצי שעה.
7. מעבירים את הבצק לתבנית לחם מלבנית מרופדת בנייר אפייה ומכסים במגבת להתפחה שנייה, אשר יכולה להימשך בין שעה ללילה שלם.
8. כחצי שעה לפני שמחליטים שתסתיים ההתפחה (שעה מחוץ למקרר, או לילה במקרר) - מדליקים את התנור ומחממים אותו ל- 210 מעלות.
9. להכניס לתנור למשך 5-7 דקות בחום 210 מעלות.
10. מורידים ל-190 מעלות ואופים את הלחם במשך 45 דקות.
11. מוציאים את כיכר הלחם מהתנור ומחכים שתצטנן.
12. פורסים לפרוסות שוות. לבריאות!
לחם כוסמין טרי וממרח שקדים. מעדן!
יש לכן שאלות? אשמח לענות כאן בתגובות.
ומה מורחים על הלחם?
ממרחים בריאים שילדים אוהבים >>
ממרחים בריאים - הגרסה להדפסה >>