כל מה שחשוב לדעת על רעלת הריון

20.08.19 יום ג'
מאת:

רעלת הריון היא מחלה המופיעה אך ורק בזמן הריון, ברמות חומרה שונות, ומתאפיינת בלחץ דם גבוה באופן חריג. כאשר מדובר בדרגה חמורה של המחלה היא עלולה לסכן את העובר ואת האם. בעבר, ההנחה הייתה שהמחלה נגרמת מרעלן בגוף, לכן היא נקראת 'רעלת הריון'. כיום מניחים שזהו חומר המופרש מהשיליה לגוף שגורם למחלה. שכיחות המחלה היא 3 - 5 אחוז מההריונות בישראל. 

 

מה הסימנים?

המאפיין הבולט של רעלת הריון הוא לחץ דם גבוה בצורה חריגה, מה שמתגלה בדרך כלל בבדיקת לחץ דם. מאפיין נוסף הוא הופעה של רמה גבוהה של חלבון בשתן, מעל 300 מיליגרם ב-24 שעות. אם תהיתן מדוע במהלך מעקב ההריון אתן נדרשות לתת דגימת שתן הנבדקת באמצעות מקל, ומדוע לחץ הדם נמדד בצורה עקבית - הסיבה היא זיהוי תסמינים של רעלת הריון מוקדם ככל האפשר. יתר לחץ דם מוגדר כאשר מעבר לשבוע 20 עולה לחץ הדם מעבר ל-140/90 בשתי מדידות נפרדות שבניהן שש שעות. 

 

סימנים נוספים העשויים להצביע על המחלה הם כאבי ראש, טשטוש ראייה, כאבי בטן בחלקה העליון, בצקות או עליה חדה במשקל. אם אתן מזהות סימנים כאלה חשוב להגיע לבית החולים, או להתייעץ מיידית עם הרופא/ה המטפל/ת. המחלה מופיעה בדרך כלל החל מהשבוע ה-20. 

 

 

 

איך מוגדרת רעלת הריון קלה? כאשר לחץ הדם גבוה מ-140/90 אבל אינו מעל ל-160/110 בשתי בדיקות שביניהן הפרש של שש שעות וכאשר כמות החלבון בדם היא מעל 300 מ"ג במשך 24 שעות, אך לא מעל 5 גרם. בנוסף, אין לה תסמינים אחרים כמו טשטוש ראייה, כאבי ראש או כאבי בטן. 

 

איך מוגדרת רעלת הריון חמורה? כאשר מופיעים התסמינים הבאים אצל אישה שיש לה רעלת הריון: טשטוש ראיה וכאבים בחלק הבטן העליון, מעט מתן שתן, כאבי ראש, לחץ דם של 160/110 או מעליו, בצקת ריאות, הפרעה בתפקודי כבד או רמת טסיות דם נמוכות. 

 

מהם הסיכונים ברעלת הריון?

במהלך רעלת הריון מתכווצים כלי הדם בגוף, מה שגורם לעליית לחץ הדם אך דם לירידה בזרימת דם תקינה לאיברים, בהם גם השליה וממנה - לעובר. הדבר עשוי לגרום לפגיעה בגדילת העובר. עוד סיכון הוא הופעות פרכוסים המזכירים התקפים אפליפטיים ואובדן הכרה. 

 

איך מטפלים ברעלת הריון?

אם מדובר ברעלת הריון קלה לרוב אין טיפול מלבד מעקב רפואי צמוד עד לשבוע 37, אז ניתן ליילד את העובר. 

כאשר מדובר ברעלת הריון חמורה הפתרון הוא יילוד העובר כמה שיותר מהר. לרוב יינתן מגנזיום סולפט לתוך הווריד כדי למנוע פרכוסים וטיפול תרופתי שנועד להורדת לחץ הדם כאשר המדדים גבוהים במיוחד. אם מדובר ברעלת הריון חמורה בשבוע שהוא מתחת ל-34, יינתנו קורטיקוסרואידים שנועדו להבשלת ריאות העובר ומניעת סיבוכים אחרים הכרוכים בפגות. 

 


מהם גורמי הסיכון?

עדיין לא ידועים הגורמים למחלה, אך ניתן לומר מהם גורמי הסיכון. נשים העשויות לחלות ברעלת הריון הן נשים עם יתר לחץ דם כרוני, נשים עם הריון מרובה עוברים, נשים בהריון ראשון החולות במחלות הפוגעות בכלי דם כמו סוכרת, זאבת ומחלות כליה, נשים עם נטיה לקרישיות יתר בדם ונשים בעלות היסטוריה משפחתית של רעלת הריון. לרוב המחלה מופיעה בהריון ראשון וכן אצל נשים בנות פחות מ-20 או יותר מ-35. 

 

האם יש דרכים למניעת רעלת הריון?

במקרים של גורמי סיכון כמו סוכרת או לחץ דם כרוני ניתן לקבל מינון נמוך של אספירין, החל מהשבוע ה-12 להריון. נשים בקבוצות הסיכון יכולות לבצע גם בדיקות דם ייעודיות בשילוב עם בדיקות אולטרסאונד, לפי הפניית הרופא/ה. כאשר ישנה נטיה לקרישיות יתר של הדם ישנו טיפול תרופתי מניעתי בדמות זריקות יומיות של קלקסן. 12 שעות לפני בדיקת מי שפיר יש להפסיק את הטיפול בקלקסן, ואת הטיפול באספירין יש להפסיק שלושה ימים לפני הבדיקה.

 

מה קורה בלידה כשיש רעלת הריון?

בדרך כלל ניתן ללדת בלידה רגילה גם כשיש רעלת הריון אך ברוב הפעמים יהיה צורך במתן זירוז. בדרך כלל ניתן גם לקבל אפידורל אלא אם ישנן טסיות דם נמוכות או הפרעות בקרישת הדם. כאשר מדובר במחלה חמורה יינתן טיפל במגנזיום סולפט כדי למניעה הופעה של פרכוסים. הטיפול יימשך גם 24 שעות לאחר הלידה, כמו גם מעקבים אחר לחץ הדם.

 

מה חשוב לדעת בהריונות הבאים?

נשים הנמצאות בקבוצת סיכון וחלו ברעלת הריון בהריון הראשון שלהן, הן בסיכון לפתח את המחלה גם לאחר מכן. גם נשים שחלו ללא גורמי סיכון ברקע בהריון הראשון, נחשבות בסיכון רב יותר משאר האוכלוסיה לחלות שוב (אם כי הסיכוי אינו גבוה). ברוב המקרים, אם בהריון הראשון לא היתה רעלת הריון, ישנו סיכוי גבוה שהמחלה לא תגיע בהריון שלאחר מכן (אך לא במאה אחוז). 

 

 

 

אז למה חשוב להיות מודעות?

מה שחשוב להדגיש הוא את החשיבות של בדיקת לחץ הדם וחלבון בשתן, על ידי אח/ות מעקב ההריון או על ידי הרופא/ה. חשוב לעקוב אחר המדדים הללו בהריון ולהיות עם האצבע על הדופק. בנוסף, אם אתן כן חשות בתסמינים כפי שהוזכרו פה, אל תזלזלו - והתייעצו במהירות עם רופא/ה. אנחנו לא רוצות לעורר פחדים מיותרים כאשר אין בכך צורך. מצד שני, חשוב גם להיות מודעות לקיומה של המחלה, ולפעול כדי לזהות אותה בזמן כדי לקבל טיפול נכון. 



שיהיה הריון קל ככל האפשר!

 

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין