שלב הטעימות הוא אחד השלבים המרגשים בהתפתחות של התינוק שלנו: הוא פותח בפנינו, ובפניו כמובן, עולם חדש ומרגש של טעמים ומרקמים ומהווה צעד מלא משמעות בתהליך הגדילה שלו. לשלב הזה מתלווה היבט מרגש נוסף, שכן הוא חושף בפנינו את עולמו הפנימי של התינוק שלנו, שפתאום אנחנו מגלות שלקטני הזה יש העדפות ורצונות משלו.
דבש לתינוקות, כל מה שרציתם לדעת
בכל טיפת חלב תקבלו הנחיות מפורטות כיצד להתחיל לחשוף את הקטנים לטעימות השונות, ובכולן תמיד תופיע גם האזהרה המפורשת להימנע מלתת לתינוקות דבש עד גיל שנה. אבל למה בעצם?
החשש המרכזי במתן דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה נעוץ ברעלן המופרש מחיידק העונה לשם קלוסטרידיום בוטולינום, או אם תרצו בוטוליזם, הנמצא בדבש. החיידק המפריש את הרעלן גדל בסביבה ללא חמצן, ומלבד בדבש הוא עלול להופיע גם בשימורים ביתיים, קופסאות שימורים מקולקלות ובנקניקים, למשל. הדבש אגב לא צריך להיות מקולקל בשביל שיתפתחו בו החיידקים המסוכנים.
עוד דבר שחשוב לדעת הוא שחימום אינו מבטל את השפעתו של הרעלן ולכן גם דבש שעבר בישול או אפייה בתוך מאכלים ומשקאות אינו בטוח עבור תינוקות. וזו אגב התשובה לשאלה הנפוצה בחגי תשרי - האם מותר לתת עוגת דבש לתינוק? אז התשובה היא לא נחרץ.
דבש לתינוקות עלול לגרום לבוטוליזם
מחלת הבוטוליזם תוארה לראשונה בשנות ה-70 ולאחר מחקר מעמיק התברר הקשר הישיר בינה ובין מתן דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה. הגיל פה הוא קריטי, מכיוון שבקרב תינוקות קטנים הרעלן הזה יכול להביא למצב של חולשה, שיתוק שרירים ופגיעה במערכת העצבים האוטונומית. במקרים כאלה, התינוקות חייבים להיות מפונים באופן מיידי לבית החולים ושם יקבלו טיפול נשימתי לצד מתן תרופה המנטרלת את פעילות הרעלן בגוף.
אז למה דווקא עד גיל שנה אתן שואלות? שאלה מצוינת. מסתבר שהכמות של הרעלן בדבש קטנה מכדי לגרום לתסמיני המחלה בקרב ילדים גדולים יותר, קל וחומר אצל מבוגרים. יחד עם זאת, בארצות הברית החמירו את הנהלים ושם ההמלצות שם מדברות על מתן דבש לילדים מעל גיל שנתיים. בארץ, ההנחיה הרשמית של משרד הבריאות היא מעל גיל שנה.
אז נכון שלדבש יש סגולות נפלאות וידועות, הוא מזין ויש לו לא מעט תכונות ריפוי, אבל בכל הקשור לתינוקות שלכם - תרחיקו אותו מהם עד שיגדלו.