הורים רבים לתינוקות ולפעוטות מתחבטים בשאלה הנפוצה (והנפיצה) "האם כדאי לתת במבה לתינוק או לא?".
ולמה לא בעצם? מדובר בחטיף אהוב, מוכר, נמס בפה, אוכל אצבעות נהדר המפתח אחיזת פינצטה החשובה להתפתחות התינוק. אנחנו בהחלט גדלנו עליו והיתרון הגדול: הוא מכיל בוטנים. והרי ידוע שילדים ישראלים שנהנים מהחטיף המקומי סובלים פחות מאלרגיה לבוטנים מילדים בכל שאר העולם.
האמנם? בואו נעשה רגע סדר:
ישנם מזונות רבים הידועים כבעלי פוטנציאל גבוה יותר להתפתחות אלרגיה כמו למשל בוטנים העלולים לגרום להופעה של תגובה אלרגית אצל ילדים (ומבוגרים) רבים ולכן החשיפה אליהם מגיל צעיר יכולה להפחית את הסיכוי לאלרגיה ממזונות אלו וכך ילדינו יהיו בריאים יותר.
מחקר שהתפרסם ב The New England Journal of Medicine בשנת 2015 מראה כי ניתן למנוע את מרבית האלרגיות לבוטנים על ידי חשיפת תינוקות רכים למזון זה וככל שהחשיפה תיעשה בגיל מוקדם יותר כך ירד הסיכוי אצל תינוקות אלו לפתח אלרגיה למוצרים המכילים בוטנים.
עורך המחקר ציין שבשנת 2008 הוא ביצע סקר שהשווה את שיעור האלרגיה לבוטנים בקרב ילדים מישראל לילדים מבריטניה וגילה כי רק עשירית מהילדים בישראל אלרגים לבוטנים לעומת האחרים. המסקנה שעלתה היא כי שככל הנראה ילדי ישראל צורכים כמות גבוהה של מוצרים המכילים בוטנים בשנת חייהם הראשונה לעומת ילדים החיים בבריטניה שהוריהם נמנעים ממתן מזונות מסוג זה.
בעקבות מחקר זה שעורר הדים בכל העולם, המכון האמריקני לבריאות יצא בהנחייה חדשה בשנת 2017 על שילוב של מוצרי מזון המכילים בוטנים בתזונת פעוטות החל מגיל 6 חודשים ועד לגיל 11 חודשים.
חשוב לציין כי אין הכוונה לתת לתינוקות בוטנים (האסורים בתצורתם הטבעית עד גיל 5 בשל סכנת חנק) אלא חטיפי בוטנים או ממרח בוטנים. (הנחייה זו תקפה גם בארץ כמובן)
המחקר קושר באופן מובהק את שיעור האלרגיה הנמוך לחשיפת תינוקות ישראלים לחטיף הישראלי ׳במבה׳ (ושלל חטיפי בוטנים דומים לו) מגיל צעיר מאחר ומדובר בחטיף אהוב במיוחד במחוזותינו וכבר שנים רבות נהוג לתת אותו לתינוקות. הרי מי מאיתנו לא גדלה על הסלוגן - ׳אבא, אמא, במבה׳?
מאחר ומדובר במחקר בעל ממצאים חשובים ביותר ובעל השפעה עולמית, נראה שהוא מחזק את עמדתן של כל אותן אמהות החוזרות פעם אחרי פעם על חשיבות מתן חטיף הבמבה לתינוקות עוד מגיל צעיר ביותר.
למרות זאת, חשוב להסביר ולהבהיר שאין כל עדיפות או חשיבות למתן במבה על פני כל מוצר אחר המכיל בוטנים כמו ממרח בוטנים העשוי 100% בוטנים או כל מוצר אחר המכיל בוטנים ומגיע בצורה בריאה, טבעית ולא מעובדת בניגוד לחטיף הבמבה המוכר המכיל חומרים משמרים, שמנים, סוכרים ושלל תוספים שאינם בריאים. הרי בכל זאת, מדובר בחטיף בסופו של דבר.
את ממרח הבוטנים ניתן לתת כבר בראשית הטעימות כשהוא מעורבב עם פירות, בדייסה או בכל מאכל אחר ואפילו סתם כך, בטעימה עם האצבע. מעבר לכך שממרח בוטנים (100% בוטנים ללא תוספות) זה אחד הדברים הטעימים שיש, בוטנים מכילים מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים ולכן במידה וגיליתן שילדכן אינו רגיש למזון זה, הוא יתקבל בברכה כתוספת מגוונת לארוחה בריאה ומזינה.
כדי לקבל חוות דעת מקצועית בנושא פנינו לעדי רסולי, תזונאית קלינית לתינוקות ופעוטות ובעלת ׳המתכוניה׳. עדי היא אשת מקצוע מוערכת בעלת ידע נרחב בנושא והיא מאירה זווית נוספת ומאוד מעניינת שכדאי להיות מודעות אליה:
״חטיף, כשמו כן הוא, משהו שאוכלים על הדרך, לרוב תוך עיסוק בפעולה נוספת. ככל שאנחנו הופכים להיות פחות פעילים פיזית, ככל שעולה אחוז ההשמנה באוכלוסיית העולם ואיתו שכיחות המחלות הכרוניות, אכילה לא מודעת או נשנשנית היא אחד הגורמים שיש להוציא מסדר יומנו.
הקסם בשנות החיים הראשונות, הוא ביכולת שלנו לבחור ולהשפיע על הרכב המזון והרגלי האכילה של הילדים. יש תינוקות שעבורם החטיף הוא "תוספת" למזון הבריא המוגש להם, וכך הם צורכים אנרגיה סוכר ומלח מיותרים, לעומתם יש תינוקות ופעוטות שעבורם החטיף יהווה תחליף לארוחה מזינה. כך או כך, יש לזכור כי הבחירה היא שלנו, תינוקות לא מכירים משהו שלא נחשפו עליו.
ולגבי הבוטנים? הוסיפו חצי כפית חמאת בוטנים 100% למנות הדייסה או הפירות של התינוק. זו חשיפה טובה שלא משבשת הרגלי אכילה״.
+++
אנחנו מסכימות עם כל מילה של עדי. הבחירה היא שלנו, ההורים וכדי לעשות את הבחירות הטובות ביותר עבור משפחתנו כדאי לנו לחקור, לבדוק ולבחון את כל החלופות. בתיאבון!
עדיין לא נמצאות בקבוצה הסודית שלנו? מוזמנות להצטרף >