הי נעים להכיר, אני שירי ואני מחנכת ומורה לכתות א' ב' לא מעט שנים (14 ליתר דיוק). השנה אני גם אמא לאיתי שעולה בעצמו לכתה א' ואני מתרגשת מאוד מהמעמד המכובד.
כמי שראתה ורואה המון ילדים המגיעים לכתה א' יש לי כמה תובנות שאשמח לחלוק אתכן. חשוב לי להדגיש כי הדברים נכתבים מנקודת הראות שלי ועפ"י דעתי בלבד ולא כהמלצה גורפת.
1. אחריות
אני פותחת בנושא הכי קריטי בעיני. כבר מהרגע הראשון חשוב להבהיר לילדים שהאחריות על הלמידה והלימודים היא שלהם. אנחנו כאן, אנחנו נעזור, אנחנו נסביר אבל העשייה עצמה היא שלהם. הם עושים למען עצמם ולא למעננו, שעורי הבית הם שלהם ולא שלנו ולכן האחריות על הכנת שעורי בית היא שלהם וכך גם לגבי סידור הילקוט ונשיאתו לביה"ס.
הילדים צריכים להבין שחלק מהחיים מכילים גם חובות ולעיתים החובות האלה פחות נעימות. בינינו, רוב הילדים יעדיפו לשחק בגינה ולא להכין שעורי בית אז הכנת השיעורים היא חלק מהחובות שלהם וככל שהם יבינו זאת מהר יותר והמסר בעניין יהיה חד משמעי כך יהיה קל יותר לכולם.
2. סימון שעורי בית
בהמשך לסעיף קודם, האחריות על סימון שעורי הבית היא של הילדים! ברוב בתי הספר יש מערכת ממוחשבת בה כותבת המורה מה למדו באותו יום ומה ניתן כשעורי בית. מערכת זו היא גיבוי עבורכם ההורים כדי לדעת מה קרה בכתה. להרגיל את הילדים שהם לא צריכים לסמן בעצמם מה השיעורים כי אתם רואים במחשב זה בעצם לקחת מהם את האחריות על המשימה שלהם.
3. לו"ז
שבו עם הילדים ותכננו לו"ז שבועי ברור. כתבו בלו"ז את זמן הארוחות, זמן הכנת שעורי בית, זמן חוגים, זמן חברים, זמן מסכים וזמן מקלחת וכניסה למיטה. בין אם הילדים מכינים את שעורי הבית בצהרון או בבית צריך להיות זמן למידה בבית עם ההורים. בזמן הזה אני ממליצה לעבור ביחד על הנלמד בכיתה, לתרגל קריאה קולית (זו הדרך היחידה להביא את הילדים לשטף קריאה) ולהשלים את החסר.
4. ילקוט
בדקו איפה ממוקמות כיתות הגיל הרך, זה קריטי בקבלת ההחלטה של איזה ילקוט כדאי לרכוש. במידה והכיתה ממוקמת בקומת קרקע אז בחרו ילקוט עם עגלה אך קחו עגלה שאפשר לשחרר ממנה את הילקוט. במידה והכיתה בקומה שניה עדיף ילקוט שניתן ללבוש על הגב.
5. אוכל
זה הזמן לפתוח את הבופה בפני הילדים מחדש ולנסות ממרחים שטרם ניסו. ברוב בתי הספר כיום לא מאפשרים להביא כריך עם שוקולד לארוחה העיקרית, נצלו את ההזדמנות וקפצו עליה בשתי ידיים. בכל שנותי מעולם לא פגשתי בילד שלא אכל כריך רק כי לא היה לו כריך עם שוקולד. גם העקשנים ביותר התרצו והשתכנעו כשהבינו שאנחנו (ההורים והמורה) לא סתם מדברים אלא באמת מתכוונים. כשכל הכיתה אוכלת כריכים מזינים וכשהמורה מחלקת מדבקה על אכילת ירק או פרי ליד הכריך הילדים שמחים לשתף פעולה.
הערת המערכת: כאן תוכלו למצוא המון רעיונות לממרחים בריאים שילדים אוהבים >
6. מחברות
אל תקנו בסטוקים כי יתכן והמורה או הילד יגלו שסוג המחברת שקניתם פחות נוחה לו ויחליפו. קנו 3 מחברות מכל סוג בנוסף למה שהתבקשתם ותמשיכו לקנות במהלך השנה אם יעלה צורך.
7. עפרונות
ממליצה בחום רב להשקיעה בעפרונות איכותיים!!! לא בכל הציוד צריך את הכי איכותי אך עפרונות חשובים מאוד ומהווים כלי עבודה עבור הילד. יש ילדים ששוברים חודים של 3-4 עפרונות בשיעור בקלות ואז זמן החידוד גוזל זמן יקר וחבל. שימו לב כי אם יש לילד קושי באחיזה יש עפרונות במבנה של שלוש צלעות שיסייעו לילד לאחוז נכון את העיפרון.
8. ציוד בקלמר
כתבו על כל הציוד שם (ניתן למרוח פס בטיפקס ועליו לכתוב או להשתמש בטוש דק בלתי מחיק). הילדים מאבדים ציוד בקצב שלא תאמינו ואנחנו מוצאות את רוב הציוד הזה במהלך היום כך שאם רשום עליו שם אנחנו משיבות את האבדה לבעליה. אל תקנו מחקים ומחדדים גדולים מידי, טושים נורא יקרים ושאר ציוד שיגרום לילדים להתעסק בציוד ולא בלימודים עצמם.
9. תקשורת עם המורה
אל תפחדו ליצור קשר עם המורה! אני כן ממליצה לחשוב פעמיים על האמצעי בו תפנו למורה אך פניה היא לגיטימית תמיד.
לרוב יש ארבע דרכים לתקשר עם המורה:
מייל: במידה ואתם רוצים להביא לידיעתה משהו לא דחוף או לשאול שאלה כללית לגבי אירוע שעתיד להתרחש.
הודעת וואטסאפ/SMS: לא לגיטימי בעיניי כל המורות. בכל מקרה גם אם כן אפשרי מבחינת המורה אז רק במקרה דחוף.
טלפון: כבדו את שעות ההתקשרות שביקשה המורה, גם לנו יש ילדים לטפל בהם. במידה והמורה לא הגבילה בשעות אני ממליצה לשלוח הודעה מקדימה אם נוח להתקשר עכשיו או להפעיל שיקול דעת ולא להתקשר בזמן אחה"צ אם למורה יש ילדים קטנים משל עצמה או במוצ"ש. למורה מתקשרים לשאלות חשובות שלא ניתן לשלוח בכתב מכיוון וצריך את טיפולה הדחוף (דחוף זה תוך פחות מ24 שעות). טלפונים על עיפרון שאבד, כריך שלא נאכל, העברת מקום ישיבה או ילד שלא הכין שעורי בית הם לא לעניין ויכולים בהחלט להיעשות דרך המייל!
פגישה: הטלפון לא נועד לשיחות עומק על מצבו הלימודי של הילד, לשם כך קבעו פגישה בה תוכלו לקבל את כל המידע באופן מסודר.
10. חברים וחברויות
זה הזמן לאפשר לילדים להגדיל את המעגל החברתי שלהם. אל תשאירו אותם חברים רק עם הילדים איתם עלו מהגן. צרו קשר ביחד עם ילדים שהילד שלכם פחות מכיר וקבעו ביחד בגינה, תזמינו אליכם ותסייעו לילד ליצור קשרים חברתיים שיסייעו לו להגדיל את הבחירה שלו.
+++
ועוד דבר ממני כאמא. הם ילדים, הם קטנים, הם אפרוחים שפתאום ברגע אחד קצת מצפים מהם להיות גדולים מבלי שממש שאלנו אותם. תנו להם לקחת אוויר, אפשרו להם להיכשל ולהרים את עצמם כדי שכשיצליחו ירגישו שעשו זאת בעצמם. האמינו בהם, הם מסוגלים, באמת, למרות שהם נראים קטנים הם יכולים הכל, כל שירצו!
ילד שנכנס לכתה בידיעה שאבא/ אמא מאמינה בו שיצליח (לא מצפה, מאמינה!) יכנס עם ביטחון. ילד שאמא מחכה שיכנס, ישב, יוציא, יביא, יעשה וכל הזמן מזכירה לו ועושה בשבילו יחשוב שהוא לא מסוגל ולכן גם לא ינסה.
שיהיה בהצלחה לכל הגוזלים הקטנים בדרכם החדשה והמרגשת!